DELA

Ett land du måste besöka

Finland som resmål har fått en del uppmärksamhet den senaste tiden. National Geographic listade Finland som ett land man bör besöka under 2017. På Lonley Planets lista över bästa resmålen 2017 kom Finland på tredje plats. Kanada kom på första plats följt av Colombia och sedan Finland, på fjärde plats Dominikanska republiken. National Geographic lyfter fram Lappland, skärgården och att Finland firar 100-års jubileum nästa år.

Som finländarna blir man lite stolt av att se sitt land på dessa listor. Att Finland finns listad mitt mellan två för mig exotiska resmål som Colombia och Dominikanska republiken känns häftigt.

Men frågan är om inte vilket land som helst med hjälp av vackra bilder och storytelling kan komma med på en sådan lista. Alla länder har väl vackra och unika platser att visa upp. Betyder listorna egentligen något?

Jag vill ändå påstå att de har en betydelse. Åtminstone om man utnyttjar uppmärksamheten på rätt sätt. Ofta är det Lappland som lyfts fram med bilder på snö och norrsken som ska locka turister. Men också skärgården nämns och där har Åland en möjlighet att ta till vara på att lyfta fram Åland ännu mer i och med det här. Dessa internationella lovord är ett unik chans för turismen i Finland.

Uppmärksamhet är alltid bra och vi kanske borde bli bättre på att skryta om oss själva och vårt land. För visst är det vackert här, Finland är absolut ett land man måste besöka.

Själv reser jag  helst norrut om jag ska semestra. Jag trivs bäst i Lappland i minusgrader, norrsken och med massor av snö. Luften är så ren, naturen är så vacker. När själen behöver lite ro är det alltid Lappland jag längtar till. Även om jag tycker Finland är vackert känns det lite lustigt att hamna på en lista över bästa resmål i världen. Man är väl så hemmablind att man inte uppskattar det vi har här eller tänker att någon annan skulle kunna uppskatta det.

Antagligen känns Finland exotiskt för de som bor i Colombia eller Dominikanska republiken.