DELA
Foto: Jonas Edsvik

Magnusson: Ny värld för United

FOTBOLL. Ligamästare 2013. Silver i fjol.

Men vänta er inte att Åland United ska studsa tillbaka högst upp på podiet i år.

För såväl klubben som dess supportrar borde tålamod vara ledordet 2015.

Vinstmaskinen Åland United har åtminstone på försäsongen slutat vinna; bara en seger mot jämnbördigt motstånd på sju matcher i vinter behöver inte säga allt, men viskar ändå något.

Framför allt tecknar det en bild över vilken fullkomligt unik trupp ÅU hade guldåret 2013. Gary Williams byggde för att vinna ligan under sitt första år i klubben och träffade rätt på varje position, fick ovärderlig landslagsrutin i Tiina Saario och Jaana Lyytikäinen, defensiv stabilitet i Sanna Svensson och Frida Thilén och amerikansk vilja och kvalité i Janelle Cordia och Monica Dolinsky.

Bland annat.

Och då har vi inte ens nämnt den lokala kopplingen i superlöftet Adelina Engman.

2015 har Engman flyttat till Göteborg och inte heller åländskor som Ellen Ahlström, Hanna Blomqvist eller Maryette Karring finns kvar.

Det är en brave new world för ett Åland United som har byggt om från grunden.

Nu står rookies som Elin och Sofia Lindström samt Maja Lindqvist för den lokala prägeln, och den är mer än viktig i en klubb vars själva existens legitimeras genom att ge åländskor chansen att nå elitnivå.

Spelaromsättningen har även med United-mått varit brutal; bara tre spelare av sexton var med i fjol.

Att ”gå för guldet”-attityden från 2013 och 2014 bytts mot modest medaljförhoppning i år är inte bara rimligt utan fullt naturligt i en liga där PK-35 har vunnit fyra av de fem senaste mästerskapen och ser Honka som sitt största hot om titeln. I fjol värvade ÅU in en halv landslagstrupp i Heroum, Iskanius, Tolvanen och allt vad de hette. I år är värvningarna mindre namnkunniga, och även om stora namn inte är en garant för succé säger det ändå något om finsk damfotboll 2015.

Där Åland United förr kunde erbjuda unika möjligheter för finska stjärnor att helt fokusera på sin fotboll är konkurrensen numera större från allt mer penningstarka ligakonkurrenter.

Dessutom har Bollförbundets elitakademi gett finansiellt stöd för ett tiotal toppspelare i Finland som får specialdesignade träningspass och kan fortsätta sin fotbollssatsning på hemmaplan.

Åland United möter nytt motstånd, även utanför planen. De nya spelreglerna visar på vikten av det flickfotbollsprojekt klubben driver sen ett par år tillbaka. Med större konkurrens på spelarmarknaden ökar beroendet av att slussa upp talanger från de lokala klubbarna, och att IFK-trion Lindström (x2) och Lindqvist tagit klivet upp är en viktig signal om att det faktiskt går, och att en elitfotbollsmiljö inte är så skrämmande som den kanske ter sig.

Så även om guldjakten har tonats ner finns det fortfarande anledninger att se Åland United spela ligafotboll 2015.

Man måste bara kolla med andra glasögon; och rikta fokus bort från medaljhets och mot talangutveckling.

Och så Julia Tunturi, förstås.

I intervjun här intill säger Tunturi att hon drömmer om att spela utomlands i framtiden, och frågan är hur länge Åland United får behålla en av finsk fotbolls allra största löften. En redan a-landslagsmässig 18-åring tar sina första professionella steg på Åland på väg mot drömmen om att inta fotbollens världsscen.

Det ska bli ett nöje att få följa början på resan från nära håll.

<”Byline tfn”>