DELA
Foto: Jonas EdsvikTÅL FUNDERAS PÅ Anders Eriksson (ÅF) vill att landskapsregeringen ska ta itu med en muslimsk begravningsplats.

Eriksson vill ha muslimsk begravningsplats

En muslimsk begravningsplats är en del av en lyckad integrationspolitik, tycker Ålands framtids Anders Eriksson.

– Jag har träffat inflyttade som berättat om ett tragiskt fall om en 18-årig pojke som dog på Åland och familjen ville begrava på en muslimsk begravningsplats. Men en sådan finns inte här och i stället fick familjen stora kostnader för en begravning i Sverige, säger Anders Eriksson.

Nu frågar han landskapsregeringen vad den tänker göra för att bidra till ett förverkligande av en muslimsk begravningsplats på Åland.

– Många muslimer är väldigt trogna och för dem är den sista vilan viktig. Jag har träffat många inflyttade och för dem är det en viktig fråga. Jag tror en begravningsplats hör till en lyckad integrationspolitik.

Själv utgår Eriksson ifrån att landskapsregeringen anser att den har en roll.

Var begravningsplatsen kunde anläggas har han inte något rakt svar på.

– Det finns ett konfessionslöst område på Mariehamns begravningsplats, men jag har förstått att det inte är ett alternativ för de rättrogna muslimerna. Man har också tittat på begravningsplatserna ute på Prästö med de är ett fornminne så de är inte heller lämpliga.