DELA
Foto: Ivar Jansson
Många av försäljarna är nöjda med årets Röda korsmarknad. Även Olof Collin, beredskapschef samt ansvarig för medelanskaffning och humanitärrätt på Röda korset, menar att allt har flutit på som det brukar.

En lyckad Röda korsmarknad

På Esplanadgatan anordnades den traditionsenliga Röda korsmarknaden under lördagen. Förutom lokala hantverk och bakverk som såldes fanns det våffelförsäljning, kaniner och ponnyridning.

– Jag är mycket nöjd och otroligt tacksam, säger Olof Collin.

Pengarna som samlas in går till de lokala avdelningarnas verksamhet på Åland. I årets marknad är endast nio av 15 avdelningar representerade och det är 56:e året som marknaden anordnas på Norra Esplanadgatan i Mariehamn.

Foto: Ivar Jansson
Marknaden inleddes med en kortege runt staden. Sedan hölls ett invigningstal innan marknaden öppnades upp.

Dagen började med en kortege och invigningstal, innan marknaden slog upp för försäljning.

Jourbil

När Nya Åland befinner sig på marknaden står ett speciellt fordon längre fram. Det är Röda korsets ambulans, den finns där för att bistå till tryggheten ifall det är någon som behöver plåstras om. Bilen ser inte ut som en traditionell ambulans, den är målad med Röda korsets symbol och färg och väcker intresse från förbipasserande. Två av dem som visar upp Röda korsets ambulans är Karl-Erik Mattsson och Carl-Johan Mattsson.

Foto: Ivar Jansson
Vid Röda korsets egen ambulans står Carl-Johan Mattson till vänster och Karl-Erik Mattsson till höger.

– I dag har vi inte haft några kunder ännu. Ofta kan det vara småskavanker eller skrapsår, säger Karl-Erik Mattsson.

Han tillägger:

– Det har varit roligt att stå här. Så länge det inte händer något allvarligt men det är kul att träffa mycket folk. Ibland kommer de fram och undrar över vad vi gör här och då berättar vi.

Försäljare

Några av försäljarna som står på Esplanadgatan är Röda korsföreningen från Sund. Christa Evans och Heljä Vesterlund är nöjda med försäljningen och gläds åt folks goda humör.

Foto: Ivar Jansson
Från Sunds Röda korsförening står Christa Evans till vänster och Heljä Vesterlund till vänster. De är väldigt glada att få stå och sälja sina bakverk till glada besökare, samt att pengarna går till ett bra ändamål.

– Vi samarbetar mellan Röda korsföreningarna från de olika kommunerna som är här och säljer. Ingen konkurrens, för allt går till samma ändamål i slutändan. Det är ju för att hjälpa andra som är meningen, både hemma och borta, säger Christa Evans.

Hon fortsätter:

– Det är trevligt att träffa en massa människor, huvudsaken att man är glad och att alla andra är glada.

– Det är så mycket elände i världen och då finns det ju någonting man kan göra för att bidra, tillägger Heljä Vesterlund.

Är det mycket folk jämfört med tidigare år?

– Det känns som att det är mindre. Men jag tror egentligen att det är samma mängd som tidigare. Det beror nog på att det är mera försäljning på Torget som pågår samtidigt i år. Då rör sig folk mera fram och tillbaka i stället för att alla är på samma ställe, säger Heljä Vesterlund.

– Det fanns också mera stånd här föregående år. Det är inte alla 15 kommuner som finns här på plats tyvärr, säger Christa Evans.

Några andra som också är eniga om att stå och sälja och träffa folk leder till glädje är Röda korsets damkommitté som står uppradade och representerar en del av Mariehamns marknadsstånd. Anja Andersson förklarar att de säljer både bakverk och hantverk som de har tillverkat inom föreningen.

Foto: Ivar Jansson
Röda korsets damkommitté visar upp sina hanverk som de arbetat med under året. Från vänster Elsbet Jansson, Anja Andersson, Mariana Olofsson (verksamhetsledare), Sigbritt Stara, Marianne Dahlén och Anne-Maj Karlman.

– Det är mycket sockor som går åt. Vi stickade också mycket till militären i Ukraina som vi skickade iväg före lilla jul. Sedan dess har man bara fortsatt att sticka vidare på sockor, till exempel när man tittar på tv, säger hon.

– Vi är ungefär tolv medlemmar i damkommittén som har handarbetat fram det vi säljer här. Det är viktigt att man har roligt tillsammans när man jobbar, sen gör vi lite utfärder ibland. Så det är väldigt kul, säger hon.

Familjeutflykt

Bland folkvimlet står tre damer och tittar på några hantverk. Snöfrid Öfverström, 103 år, är på marknaden med sin dotter Sanna Eriksson och barnbarn Lotta Kärkkäinen. De har nyss ätit våfflor, precis som de brukar göra när de besökt marknaden tidigare år.

Foto: Ivar Jansson
De tre genrationerna står mätta och glada efter att ha spenderat dagen tillsammans. I rullstol sitter Snöfrid Öfverström, 103 år. Bakom hennes står hennes barnbarn till vänster, Lotta Kärkkäinen och hennes dotter till höger Sanna Eriksson.

– Min mamma bor här nära på Trobergshemmet så det är lindrigt för oss att gå på marknaden alla tre, de har vi gjort nu några gånger. ”Det är som det ska vara” brukar mamma säga, säger Sanna Eriksson, och fortsätter:

– Vi har egentligen inte handlat något, vi åt lite våfflor och tittade på fina mattor.

– Det roligaste är egentligen bara att få vara tillsammans, tillägger Lotta Kärkkäinen.

Lyckad marknad

Efter marknaden fick Nya Åland en intervju med Olof Collin, beredskapschef samt ansvarig för medelanskaffning och humanitärrätt på Röda korset, via telefon. Han är en av de huvudansvariga under marknaden. Han berättar att han är nöjd med årets tillställning.

– Jag är mycket nöjd och otroligt tacksam för alla glada besökare och frivilliga som ställt upp och anordnat marknaden, säger han.

– Marknaden är väldigt lik tidigare år och vi har anordnat under en väldigt lång tid nu så det mesta har man rutin på förstås. Men visst händer det lite småsaker ibland som man får lösa. Till exempel att någon blir sjuk eller att någon har glömt något. Men vi är ju också en beredskapsförening så det är inga större problem, säger han och skrattar.