DELA
Foto: Jeremic Slavoljub

Idag startar Ålands sjödagar

Folkdans och musik, käpphästrace och bygge av barkbåtar, segling med Albanus och kappseglingar, piratturer och stridslekar, filmvisning och marknad, båtbygge och barkbåtsregatta – allt detta och mycket mer erbjuder Ålands sjödagar under programfyllda dagar 17–20 juli i Sjökvarteret.

Ålands sjödagar uppdelas tematiskt där varje dag präglas av ett specifikt tema.

Sjödagarna invigs lördagen den 17 juli, maritima och barnens dag. Dagen invigs med serveringar, marknad, båtbygge, kultändarmotorer med mera. Vidare ordnas bland annat piratturer för barn, snipäventyr, käpphästrace, Gunnel Nilssons boksläpp (Här kan du läsa en intervju med Gunnel Nilsson) och kappsegling . Kvällen avslutas med musik av Conny Henrix orkester.

Dagen efter är det dags för Folkmusikdagen. Måndag är Hantverkardagen innan man avslutare med Sjösäkerhetsdagen på tisdagen.

”Annorlunda men ganska lika”

Arrangören Emmy Karlsson-Hellman, ordförande i Förbundet Ålands sjödagar, säger att väldigt många är sugna att gå på evenemang efter ett år med få evenemang. Planeringen av sjödagarna började redan under vintern.

– Planeringen av sjödagarna har varit annorlunda men ganska lika som föregående år. Vi väntade ganska länge med att besluta om evenemanget blir av eller inte.

– Många artister är sugna på att spela och många är sugna på att sälja saker på marknaden, i och med att sjödagarna blev inställt ifjol. I år har vi bara musik av åländska artister, dels på grund av coronan men dels också för att vi vill uppmärksamma firandet av Åland 100.

Det har varit enkelt att få till program, och man förehåller sig till rådande restriktioner. Som vanligt är det fritt inträde som gäller.

Hela programmet och mer information om Ålands sjödagar finns på webbsidan www.alandssjodagar.ax.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp