DELA
Foto: Ewert Gustafsson

Emelie blir Nyans röst från Brändö

Här är hon nu – den sista av Nya Ålands skärgårdskorrar:

Vi är stolta över att presentera Emelie Bergendahl, mångsysslande, mångkunnig, ung, genuin Brändöbo.
Att vara skärgårdskorrespondent på Brändö har en särskild tyngd. Det är ju ett stort företag för en reporter från Mariehamn att ta sig ut till denna kommun.

– Vi brukar räkna med 13 timmar för en stadsresa, säger hon, och beroende på vilken tur och vilken dag man åker så kan det ta lika lång tid andra vägen.

Emelie är 33 år och aktiv inom en mängd områden. Hon är uppvuxen på Björnholma och bor nu i Brändö by, samtidigt som hon ofta bor i Saltvik Bertby, hos pojkvännen Viktor Eriksson, köksmästare på Silverskär, också med rötter på Brändö.

– Men vi vill inte vara särbo, vi vill vara sambo, fast på två ställen.

En bra sak med skärgården är ofta nog just tiden på skärgårdsfärjorna, funderar hon. Hon hör till dem som tillbringar ”halva livet” på Alfågeln.

– Man kan numera jobba rätt mycket på färjorna, men det viktigaste är alla sociala kontakter man får. Det kan uppstå spännande blandningar av personer som råkar vara ombord just då och man kan inte göra så mycket annat än föra ett samtal, om inte jobbet vid datorn brådskar just då förstås.

Emelies pappa är åkeriägare och långtradarchaufför och mamma är kock på restaurang Gullvivan, vikarierar på skolan och på äldreboendet samt arbetar som butiksbiträde. Här förstår man var Emelies många uppdrag har sin början.

Efter studenten vid Katedralskolan i Åbo utbildade hon sig till hotell- och konferenspersonal, hon pluggade engelska och företagsekonomi på Åbo Akademi, hon har arbetar som postutdelare, skoldirektör, lastbilschaufför och servitör.

Hon är dessutom näringsnämndens ordförande i kommunen.

Nu har hon fem år som outbildad lärare bakom sig, men läraryrket lockar inte till 100 procent. I stället lutar hon mer och mer åt att arbeta med mat. Hon har en utbildning som mathantverkare och vill i framtiden satsa mer på det området.

– Jag trivs med att göra olika saker, jag är nog inte gjord för att ha regelbundna arbetstider.

Emelie odlar grönsaker och kryddor och jagar och fiskar, allt för att få mycket lokala varor som bara möjligt hem till stekpannan.

– Så långt som möjligt vill vi vara självhushållande och är en god bit på väg.

Emelie berättar om sitt mathantverk i bloggen skärgårdens skafferi www.foodly.fi/bloggar/skargardens-skafferi.

I skolan på Brändö går i dag 33 elever och antalet kommuninnevånare är rekordlågt, 456 personer. Men Emelie vill gärna visa den mer positiva sidan av skärgården.

– Vi går inte alls med huvudena hängande och deppar i skärgården. Det finns hopp. Och det finns visst jobb ute i skärgården, vill hon betona, kanske inte fasta heltidstjänster genast, men behov av vikarier finns i massor.

Det finns till och med en lista på vilka yrkesmänniskor som behövs just nu på Brändö.

– Högt på önskelistan står frisör och veterinär.