DELA

Ehns säljs – till en Ehn

Den klassiska hobby- och konstmaterialbutiken Ehns är räddad i elfte timmen, efter att en ny ägare dykt upp och tagit över. Och hennes namn är nygammalt, för det var Malin Ehns farfar och farmor som startade butiken.

I ett och ett halvt år har Saara Eriksson, innehavaren av hobby- och konstmaterialbutiken Ehns på Torggatan, försökt hitta någon att ta över den klassiska butiken. Men det har varit som förgjort och till sist var hon på väg att ge upp. Om bara någon månad var planen att stänga, så att Mariehamn och Åland till sist skulle stå utan en fungerande konst- och hobbybutik.

 

Foto: Privat
Den nya ägaren till Ehns hobby- och konstmaterielbutik heter Malin Ehn och är barnbarn till butikens grundare. Hon tar över i mars och kommer att fortsätta verksamheten som förut.

Lycklig

– Sedan september 2021 har jag haft ett annat kontorsjobb och skött affären med två deltidsanställda. Då hade jag haft butiken i nästan sex år och kände att det var dags att göra något annat, berättar Saara Eriksson för Nyan.

– Jag är så lycklig att vi nu kan få ha butiken kvar.

Hon tror inte att det blir några svårigheter för den nya ägaren att driva butiken vidare, för lönsamheten har det inte varit något fel på. Huvudsaken är att man har intresset.

Nyan gratulerar

Och den som tar över är definitivt ingen utböling. Hon heter Malin Ehn, och det var hennes farfar och farmor som startade affären för mer än 60 år sedan. Nyan ringer upp henne och gratulerar till övertagandet.

Grattis! Vi gissar att du inte lär byta namn på butiken?

– Nej du, ingen risk. Butiken har ju inte varit i familjens ägo på 60 år, men det har ju alltid känts lite som min butik när den har haft mitt namn. [I över 50 år drevs butiken av Elsbeth och Rainer Jansson, innan Saara Eriksson tog över].

Malin Ehn är 37 år och jobbar på bank, men hon har alltid haft starka kreativa intressen och har länge sysslat med olika former av hantverk.

Känns overkligt

– Jag har hållit kurser på Medis i makramé bland annat. Och nu ska jag ta över efter farfar Viktor och farmor Harriet. Det känns lite overkligt faktiskt.

Hon beskriver sina känslor för butiken som en emotionell kraft.

– Vi har alltid haft en koppling till den. Min pappa var keramiker och familjen har alltid pratat om den. Jag har nog alltid haft det här lite i bakhuvudet.

Ska lyssna på kunderna

Redan när butiken var till salu förra gången funderade Malin Ehn på att slå till, men den gången kände hon att barnen var för små. Nu känner hon sig rustad.

I mars tar hon över från Saara Eriksson, som ger henne rådet:

– Hon ska bara vara sig själv och ta hand om kunderna. Då går allt bra!

Malin Ehn verkar planera för just detta.

– Jag tänker fortsätta precis som det är nu. Och galleriverksamheten fortsätter också. Jag har lite andra planer också, men framför allt tänker jag lyssna på kunderna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp