DELA

Eckeröunga toppar vaccinlista

Eckerö toppar listan över hur många 12–15-åringar som har fått två vaccindoser i Finlands svensk- eller tvåspråkiga kommuner.

Hufvudstadsbladet har sammanställt listan utgående från statistik från THL, det nationella institutet för hälsa och välfärd.

89 procent av unga i åldrarna 12 till 15 år i Eckerö har fått två vaccindoser. Ingen annan av Finlands svensk- eller tvåspråkiga kommuner har lika hög vaccintäckning. Närmast kommer Grankulla med 83 procents täckning och Ingå, Kyrkslätt och Pargas med över 80 procents täckning.

Finström är en av tre kommuner med mellan 75 och 79 procents täckning.

I spannet 70 till 74 procent finns Jomala, Lemland och Vårdö.

Saltvik, Mariehamn och Hammarland har mellan 65 och 69 procents täckning.

Lumparland och Sund har mellan 55 och 59 procents täckning. I en åländsk kommun, Geta, har under hälften av 12 – 15-åringarna fått två vaccindoser.

Lägst vaccintäckning i de svenskspråkiga och tvåspråkiga kommunerna har Kaskö med 41 procent.

Statistik saknas

Uppgifter saknas för skärgårdskommunerna Föglö, Sottunga, Kökar, Kumlinge och Brändö. Hufvudstadsbladet påpekar att uppgifter från THL kan släpa efter.

Hufvudstadsbladet skriver också att vaccinationstäckningen till en del påverkas av hur stor andel invånare som haft covid-19 och därför inte vaccinerats. I de flesta kommunerna är den andelen liten.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp