DELA
Foto: Joakim Holmström

Dystra utsikter för spannmål

Enligt prognoser från naturresursinstitutet Luke ser det dåligt ut för årets spannmålsskörd i Finland. Åland är inget undantag.
– Det ser väldigt svagt ut för vårspannmålen, säger odlingsrådgivare Dennis Grönroos från Ålands hushållningssällskap.

De nuvarande utsikterna tyder på att spannmålsskörden blir en tiondel svagare än genomsnittet. Orsaken till årets dåliga förhållandena är hettan och torkan.

–  Det ser väldigt svagt ut för vårspannmålen. Kanske blir det något av höstspannmålen, det ser lite bättre ut eftersom den hann dra nytta av fukten på våren, säger Grönroos.

I Finland är korn det vanligaste spannmålet. Kornskörden verkar bli en femtedel mindre än medelvärdet över tio år. Näststörsta spannmålsgrödan är havre. På havrefronten verkar det däremot bli en genomsnittlig skörd. Spannmål överlag ser ut att skördas tidigare än vanligt i år på grund av värmen och torkan.

– Det visar hur viktigt bevattningen är. Specialgrödorna får bevattning men det är ekonomiskt svårt att börja vattna spannmål, det är nog ingen som gör det, säger Grönroos.

Prognoserna är inte dystra för alla grödor. Förra årets ärtskörd var den största någonsin under de hundra år som statistiken täcker. Årets skörd förväntas nå ungefär samma nivåer som ifjol.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp