DELA
Foto: Stefan Öhberg

Dyster stämning på valfrukost

”Oerhört tråkigt”, ”brist på historiemedvetenhet”, och ”en förändrad världsbild” var några av kommentarerna som yppades om det amerikanska valresultatet på valfrukosten.
Amerikanska pankakor, pumpapaj, ägg och bacon stod uppdukat på Socialdemokraternas USA-valfrukost på hotell Arkipelag igår morse. Men för många ledde Donald Trumps seger till en förlorad aptit.

– Jag har talat med mina amerikanska vänner. De är, liksom jag, chockade. Under Trumps mandat kommer fyra domare i högsta domstolen behöva bytas ut. De nya som väljs kommer antagligen vara väldigt konservativt sinnade. De blir ett bakslag för kvinnors och minoriteters rättigheter. Jag tror att resultatet är en motreaktion på Obama, sade Igge Holmberg (S) när konferencier Tony Wickström ställde frågan om hans tankar om valresultatet.

– Det är bedrövligt. Det här bevisar att glastaket är precis där det alltid har varit. Hur en kompetent kvinna kan besegras av en gafflande man. Som feminist är detta otroligt tråkigt, sade Nina Fellman (S) om valresultatet.

Camilla Gunell (S) delar sin partikamrats känslor.

– Jag brukar tro på förnuftet in i det sista, men efter detta och brexit vet jag inte vad jag ska tänka. Att Trump skulle vinna var oförutsägbart. Trots opinionsundersökningarna verkar denna typ av strömningar som syns hos Sverigedemokraterna och Sannfinländarna ge sig till känna när människor står i valbåsen.

Opinionsundersökningarna pekade på en seger för Hillary Clinton, men ändå är inte alla förvånade över valresulatet.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt och känner oro inför framtiden, men jag är inte chockad. Jag har hela tiden trott att Trump skulle vinna, sade Ingrid Johansson (Lib).

– Det här påvisar svårigheterna hos opinionsundersökningar. Etablissemanget har verkligen fått sig en törn. Jag tror att det är upp till oss som har en politisk position att ta det här till oss och upp till diskussion. Det här visar också vår brist på historiemedvetenhet. I USA, men också här på Åland, verkar man inte kunna dra paralleller med dagens värld och det som redan hänt i historien. Risken finns att vi upprepar våra misstag, sade talman Johan Ehn (MSÅ) till publiken.

Svenska konsuln Olof Ehrenkrona var också på plats.

– Jag har sett detta som ett riskscenario under lång tid. Först brexit och nu detta.

Vad innebär detta?

– Vi vaknar upp till en verkligt förändrad världsbild. Trump är ett hot mot det öppna samhället. Republikanerna kommer att ha majoritet i kongressen vilket betyder att det inte finns någon balanserade faktor.

Vad tror Trumps seger innebär för det Republikanska partiet?

– Det kommer att ske stora förändringar, en utrensning av de inte likasinnade är trolig.