DELA
Foto: Jonas Edsvik

Dubbelt grepp om plastkassen

Landskapsregeringen och Ålands näringsliv tar ett gemensamt grepp om plastkassen. Genom kampanjen ”Plastkasse – nej tack!”, vill de minska användningen.

– I flera butiker som valt att vara med uppmanar man nu kunder att välja bort kassar om möjligt, säger Björn Wennström, centrumchef på Maxinge.
Syftet är bland annat att motverka spridningen av mikroplaster i naturen och att med tiden fasa ut all onödig plast i samhället.

– Mänskligheten har haft plast i 60 år och har inte skött det exemplariskt. Det påverkar djur och natur negativt. Det krävs en plaststrategi om hela plastfrågan, säger vice lantrådet Camilla Gunell.

Tyngdpunkten ligger på bärkassar i plast hos stora livsmedelsaffärer, då det enligt Camilla Gunell ger bäst bäst resultat.

– Det är fokus på dagligvaruhandeln. Mindre aktörer och detaljhandelsbutiker är inte generellt de som vi fokuserat på, säger Anders Ekström, vd Ålands Näringsliv.

Anders Ekström säger att kassar är en infrastruktur för handeln, men att användningen är stor och att det därför går att göra mycket.

– Det är viktigt att få upp medvetandet och då är det här en viktig symbolfråga. Att välja bort kassen är en konkret sak vi kan göra.

– Målet är att komma ner till 40 plastkassar från dagens cirka 200 kassar per person och år, säger Björn Wennström.

Läs mer i måndagens Nya Åland!