DELA
Foto: Stefan Öhberg

Dj Haavisto bjöd på favoriter på Bastun

Pekka Haavisto (Gröna) besökte Åland på måndagen. Bland freds- och miljösamtal bjöd även presidentkandidaten på sitt nya grepp – som dj.

– Det är en kampanjgrej. Sedan passar jag också på att spela de låtar jag inte får spela hemma för min make Antonio, säger han.

Ebba Grön, Timbuktu och Arja Saijonmaa. Det var några artister som Pekka Haavisto bjöd publiken på när han dj:ade på Bastun i Mariehamn på måndagen.

– Jag har anpassat spellistan för Bastun och för Åland förstås. Det blir kanske lite mer svenskspråkigt, säger han när Nyan får en intervju innan giget för att prata favoritlåtar och Åland.

Haavisto landade på Åland på måndagsmorgonen. Här har han diskuterat fred och hållbar utveckling på Arkipelag. Det svenska språkets status kom upp i ett möte med Ålands fredsinstitut.

– Jag har besökt Åland regelbundet sedan 1980-talet. Då besökte jag en sambakarneval på Arkipelag och minns att det hände mycket här. Nu är det lite lugnare.

Han berättar att han tycker om att vara ute i naturen och tillbringar därför mycket tid ute i skärgården och har också varit på cykelsemester på Åland.

Vid förra valet var du populär här. Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det beror på att jag lyfter svenska språket och miljö- och fredsfrågan. Jag har röstat för svenska språket inom riksdagen och är inte för att skolor ska lämna bort svenskan.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!