DELA

Digital klagomur lanseras i dag

I dag, onsdag, lanseras landskapets digitala klagomur: hemsidan stormig.ax.

Ålänningarna får nu chansen att klaga på sådant som stör dem i vardagen.
Den nya portalen ska samla in vittnesmål rörande sådant som ålänningarna stör sig på. Inläggen publiceras sedan på hemsidan, anonymt.

Problemen behöver inte vara digitala utan det kan handla om vilka problem som helst. I samband med att man gör ett inlägg går det också att både lägga till en bild och meddela var på Åland problemet finns. Bilderna publiceras dock inte på hemsidan.

Men vad som helst får man inte skriva. Hemsidan stoppar inlägg som innehåller till exempel namn eller fula ord, sådana inlägg måste godkännas av en administratör innan de publiceras.

– Det är också viktigt att poäntera att det är envägskommunikation. Man får inga svar av stormig.ax utan sidan ska sköta insamlingen av problem, säger Anders Ingves, projektledare för stormig.ax.

Fram till slutet av januari samlas klagomålen in via hemsidan. Sedan ska digitaliseringskommissionen att välja ut något eller några problem som ska lösas. Under våren eller försommaren ordnas ett så kallat hackaton, där grupper tävlar i vem som har den bästa lösningen på ett specifikt problem.

Synpunkterna på stormig.ax kan delas i sociala medier och även uppmärksammas av andra på hemsidan genom att personer röstar på problem de vill lyfta fram.

– Men det är ingen tävling, det innebär alltså inte att de med flest interaktioner väljs av kommissionen, säger Ingves.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!