DELA

”Det har funnits ett mönster”

Nu när allt har uppdagats kan man se att det funnits ett mönster.

Det säger Bror Myllykoski, ordförande för Ålands Idrottsdistrikt ÅID, om ungdomstränaren som nyligen dömdes för grovt rattfylleri.
Nya Åland berättade för ett par veckor sedan om domen mot en barn- och ungdomstränare, född 1984, som en dag i februari upprepade gånger med en lånad, obesiktigad bil backade på en annan bil på parkeringsplatsen utanför en träningsanläggning. I bilen satt en familj.

Blodprovet visade att tränaren hade minst 1,9 promille alkohol i blodet. Domen blev 65 dagar villkorligt fängelse och ytterligare 50 dagsböter på sammanlagt 350 euro för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten och trafikförseelse.

Från klubbens sida la man locket på och den enda informationen som Nya Åland fick av ledningen var att allmänheten inget har med saken att göra utan att det är en ensak mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Andra källor stod för uppgiften om att tränaren sedan fyllekörningen blev känd varit avstängd från arbete med juniorer i väntan på dom.

Men kan ett så ansvarsfullt uppdrag som att ha hand om andras barn, åka med dem på tävlingsresor och kanske också skjutsa dem med bil, faktiskt vara en ensak mellan två parter? Kan ett grovt rattfylleri inom en verksamhet som finansieras med Paf-medel sopas under mattan när alla som tar emot samhällsmedlen måste ha en drogpolicy som ska följas?

Nya Åland har talat med Bror Myllykoski, ordförande för takorganisationen ÅID. Han berättar att ÅID centralt har behandlat ärendet eftersom det handlar om en av de aktiva i en medlemsförening.

– Vi tog upp det som ett konfidentiellt ärende. Vid det laget hade IFK Mariehamn, som är den juridiska arbetsgivaren, redan vidtagit åtgärder.

Läs mer i fredagens papperstidning eller e-Nyan!