DELA

De skapar sitt eget sommarjobb

Ålands näringsliv ger unga möjligheten att pröva på entrepenörskap.

Sommarlovsentrepenörerna är ett gäng på sju ungdomar som driver fyra olika företag.
För fjärde gången ordnar Ålands näringsliv Sommarlovsentrepenörerna, ett utbildningsprojekt som innebär att unga i 15 till 19 års åldern över en sommar får skapa sitt egna företag och ha det som sitt sommarjobb.

Företagen bör vara igång minst fyra veckor och samtidigt som det är ett sommarjobb lär ungdomarna sig om ekonomi, företagsamhet och att bygga ett varumärke.

Projektledare Therese Ling berättar att ungdomarna har haft fyra intensiva dagar med föreläsningar om marknadsföring samt lärt sig om försäljning och ekonomi. Företagen är bara registrerat som hobbyföretag, men skulle någon av ungdomarna vilja fortsätta med sitt företag så hjälper Ålands näringsliv till att förverkliga det.

Måleri SE är grundat av Adam Lindén och Reidar Blomqvist. De fixar golv och väggar, målar staket och penslar fönster till förmånliga priser.

SkruvÅFix SE är grundat av Victor Rehnberg som har ett intresse för att skruva med mopeder. I sitt företag fixar han trasiga mopeder i sitt garage.

Knattpassarna SE är grundat av Ebba Hallbäck och Sofie Kaunismaa och de erbjuder barn- och djurpassning i Mariehamn-Jomala till ett bra pris. Båda två är vana med djur och barn.

Skattjakt i sjökvarteret SE drivs av Elin Söderman och Iris Laaksonen de ska tillsammans hålla skattjakt i sjökvarteret under sommaren. Skattjakterna ordnas från den 28 juni till den 6 augusti mellan tisdagar och lördagar med två rundor per dag.