DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>JOBB ÖNSKAS Här är gänget som vill ha praktik. De berättar också vad för slags praktik de helst av vill ha. Från vänster Fredrika Lillie, i kök eller skolbespisning, Linn Karlsson, i kök, gärna på krog, Emelie Ahonen, vill jobba med djur eller med musik, Julia Volgar-Cores, i butik, gärna klädbutik, Lovisa Nordström, någon jobb med musik, Filip Perander, snickarjobb, Magdalena Lindström, klädbutik eller café, Anton Söderlund, byggbutik, Emil Kronqvist, jordbruksarbete, Andreas Sundin, vill jobba till sjöss, Daniel Backman, vaktmästarjobb, Carl Monthén, praktiserar helst på bibliotek, Calle Häggblom, vill jobba utomhus med händerna och Michaela Wahlqvist, som gärna praktiserar i ett storkök.

De kan göra mer än somliga tror

I dag går de studerande vid yrkesträningsprogrammet vid Ålands Yrkesgymnasium ut med ett upprop:

– Testa oss! Vill ha praktik!
I samlad skara ställer de studerande glatt upp sig och berättar om praktik de haft och vad för slags praktik de helst av allt skulle vilja ha.

– Det handlar om jobb som man ute på arbetsplatserna sällan tänker på skulle passa våra studeranden, säger specialyrkeslärare Kimmo Mattsson. Det kan vara monteringsjobb, att föra saker från en plats till en annan, att sopa golv. För våra elever är dessa arbetsuppgifter både viktiga, roliga och givande.

Praktikplatserna kan gälla från bara några timmar till flera veckor.

– Ofta sägs det att man på jobbet inte har någon som kan handleda en praktikant. Men vi i personalen på skolan kan alltid komma med och hjälpa till att komma i gång i början.

I och med sämre tider har det blivit svårare och svårare att hitta lämpliga platser.

En praktikplats kan också bli en inkörsport till en anställning.

Och ersättning, undrar alla i dessa tuffare tider.

– Det kostar ingenting. De studerande praktiserar utan att arbetsplatsen erlägger någon ersättning.

Den som tror sig ha en lämplig praktikplats kan höra av sig på 532 331 eller 0457 344 69 69.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!