DELA
Foto: Jonas Edsvik

Därför röstade Löfström för regeringen

I gårdagens förtroendeomröstning i riksdagen landade rösterna 101 mot 73 för regeringen efter en omdebatterad arbetslagstiftningsfråga.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström var en av dem som röstade ja.

– Det var en mycket märklig omröstning, säger Löfström som betonar att han inte kan ta ställning sakfrågan eftersom förslaget om ändrad arbetsrätt ännu inte förts till riksdagen.

Det var regeringen som tog initiativ till omröstningen på onsdagen med anledning de fackliga protesterna mot lagförslaget som ska göra uppsägningar lättare för företag med under 10 anställda.

Statsminister Juha Sipilä (C) har motiverat omröstningen med att riksdagens stöd till regeringens sysselsättningspolitik är en signal till fackföreningarna att avsluta sina arbetsstridsåtgärder.

– Oftast är det oppositionen som brukar väcka misstroende, säger Löfström som konstaterar att det var en märklig omröstning.

– Riksdagen skulle ta ställning till något som ännu inte finns.

Löfström konstaterar att han inte röstade i sakfrågan.

– Det är omöjligt att ta ställning till saken som är under beredning. Men den saken jag kunde rösta till var att inte nu fälla regeringen för en sån här sak. Det är inte ett alternativ att fälla regeringen inför riksdagsvalet.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!