DELA

Dags för val till Europaparlamentet

I dag går EU-valet av stapeln och 13 finländska ledamöter ska väljas in till Europaparlamentet. När och om Storbritannien går ur EU kommer Finland att få ett fjortonde mandat som baserar sig på dagens valresultat. När så sker kommer också Europaparlamentets totala antal ledamöter sjunka från 751 till 705. EU har i dag 28 medlemsländer och parlamentet är den enda EU-institutionen vars medlemmar väljs genom direkta val, vilket görs vart femte år. Europaparlamentets huvuduppgifter är att stifta lagar och besluta om unionens budget tillsammans med ministerrådet.

I EU-valet är hela Finland en och samma valkrets, vilket innebär att du kan rösta på vilken av de 269 uppställda kandidaterna du vill. Är du osäker på vem du ska rösta på? Yles valkompass, som 90 procent av kandidaterna har svarat på, kan vara till hjälp. Klicka HÄR för att komma till valkompassen.
EU-val brukar generellt ha ett lägre valdeltagande än andra val. Vid valet 2014 låg det finländska valdeltagandet på 41,0 procent, vilket var 0,7 procentenheter högre än valet innan. Allra flitigast röstades det på Åland. Valdeltagandet låg på 57 procent, vilket var en ökning med 9 procentenheter från föregående EU-val.

Förhandsröstningen avslutades i tisdags och då hade 21 procent av alla röstberättigade lagt sin röst. Vid förra EU-valet låg förhandsröstningsprocenten på drygt 17 procent.
Vallokalerna öppnas klockan nio på morgonen och stängs klockan åtta på kvällen. På valdagen får man endast rösta på det ställe som fastställts på meddelandekortet som skickats hem till alla röstberättigade.

Mer information om EU-valet finns på justitieministeriets webbplats vaalit.fi.