DELA
Foto: Jonas Edsvik

Dagar i Valdemar Nymans anda inleds i dag

I kväll inleds Liv, lek och liturgi i Finström. 40 personer har anmält sig till fördjupningsdagarna i Valdemar Nymans anda.

Fördjupningsdagarna, till minne av landsprosten Valdemar Nyman, verksam som kyrkoherde i Finström i nästan 35 år, inleds ikväll och avslutas på söndag. Det är första gången som dagarna ordnas och Jon Lindeman, kyrkoherde i Norra Ålands församling, säger att 40 personer anmält sig.

– Det är ungefär så många som vi förväntat oss.

Besökarna kommer mestadels från Åland, men även en del från fastlandet, säger han.

– Om ännu någon får för sig att komma så kan man ringa och kolla först. Det kan tänkas att det går.

Om inte annat är lördagens vesper i Finströms kyrka klockan 19 öppen för allmänheten.

Experter samtalar

Medverkar under helgen gör, bland andra, Jimmy Österbacka, präst och doktorand i praktisk teologi, Johannes Westö, teolog och musiker, Kent Danielsson, prost och författare samt sångerskan Therese Karlsson.

Själv ser Lindeman mycket fram emot samtalet om Gunnel Vallquist och Valdemar Nyman – som har en del beröringspunkter. Samtalet förs av Alva Dahl och Katarina Gäddnäs.

– Alva Dahl är den främsta experten på Gunnel Vallquist och Katarina Gäddnäs är den på Åland som bäst känner till Valdemar Nymans gärning. Det samtalet tror jag blir intressant eftersom det finns likheter mellan dem båda.

Fördjupningsdagarna är ett samarbete mellan Norra Ålands- och Jomala församling, Valdemar Nyman-sällskapet, föreningen Sanct Olof och Ålands prosteriförening.