DELA

Chock och oro bland brittiska ålänningar

Många brittiska ålänningar är oroade över vilka konsekvenserna blir efter Storbritanniens folkomröstning.

– Jag tror att det är många som inte riktigt förstår vad det här innebär, säger Londonbördiga ålänningen Judy Kuitunen.
I fredags morse kom resultatet för hur Storbritanniens invånare röstat i folkomröstningen kring det fortsatta medlemskapet i Europeiska unionen. 51,9 procent röstade för Brexit, att Storbritannien lämnar unionen. 48,1 procent av britterna vill fortsättningsvis att landet ska vara medlem i EU.

På Åland bor ett flertal britter och reaktionerna är många och olika. Londonbördiga Judy Kuitunen i Mariehamn är mycket oroad över röstningsresultatet.

– För min del är det katastrof. Jag är väldigt upprörd och ledsen och jag tror att ingen kan förutspå konsekvenserna av det här, säger Judy Kuitunen.

Kuitunen tror att det var fel beslut av den brittiska regeringen att ha en folkomröstning.

– Största procenten av människorna som röstat är inte så utbildade och uppdaterade i vad Brexit innebär. Jag tror att de kommer att ha det svårt ekonomiskt ett tag, säger Kuitunen.

Engelsmannen Chris Waldron, bosatt i Saltvik, tror inte heller att Brexit är rätt beslut för Storbritannien. Waldron säger att det är svårt att spekulera i vad som händer i framtiden.

– Det är inte bra att fråga befolkningen för det är många som är okunniga. Jag hoppas på det bästa, säger Chris Waldron.

Fördelar kring Brexit kan vara att Storbritannien nu gynnas mer ekonomiskt och att man som land kan fler egna beslut, enligt Waldron.

– Jag tycker inte alltid att EU har bra regler och gör vissa saker mycket svårare för många ibland. Nu kanske EU kan följa Storbritannien eftersom det är ett så stort land, säger Waldron.

Läs mer i måndagens Nya Åland!