DELA
Foto: Matt Antonioli/Unsplash

Dödlig vinter väntar britterna

Ny premiärminister, ny monark, men framför allt en vinter där många tvingas välja mellan att svälta och frysa. Nu krävs det mer ”keep calm and carry on” än någonsin av britterna.

Rent okulärt så har den nya brittiska regeringen mycket som talar för sig, med en påfallande låg andel vita medelålders män. Politiskt är det dock mera enfald än mångfald. Finansministern Kwasi Kwarteng vill ta bort taket för bonusarna i banksektorn, sänka skatterna med 30 miljarder och ge hushållen 100 miljarder pund i kompensation för de höga energipriserna. Enligt Institute for Fiscal Studies (IFS) innebär det att regeringen kommer att låna dubbelt mer än i vad som utlovades i våras. ”Vi skulle få glädja oss åt lägre skatter nu, men på sikt skulle den stigande skuldsättningen bli ohållbar”, säger chefen för IFS.

De allra fattigaste tjänar ändå mindre än en (1) euro på Kwartengs skattesänkning. Höginkomsttagarna gynnas desto mer. Enligt kritiker går förslaget ut på så kallad ”trickle down economics”, av det slag som prövades i USA på 1980-talet. Teorin var att de rikas konsumtion gynnade hela samhället när deras pengar ”sipprade ner” till de som sålde varorna och tjänsterna. I verkligheten blev det tvärtom.

Liz Truss regering har också vägrat att specialbeskatta kraftbolagens överstora vinster på grund av kriget i Ukraina, upphävt förbudet mot fracking (utvinning av skiffergas ur marken genom hydraulisk spräckning, ungefär lika katastrofalt för miljön som det låter), och bäddat för ökad olje- och gasutvinning i Nordsjön.

En färsk rapport från Money Advice Trust, som hjälper skuldsatta, visar att över 5 miljoner britter sedan i somras har avstått från måltider för att de inte haft råd. Brittiska barnläkare rustar sig för att ge fattiga familjer råd om hur de kan skydda barnens hälsa när hushållets pengar inte räcker till både mat och uppvärmning. De varnar för att miljoner brittiska barn riskerar skador på lungor och hjärnor på grund av ouppvärmda bostäder, och för att tusentals människor kommer att dö i utkylda hus och lägenheter. Tidningen The Guardian har publicerat en serie vittnesmål från vanliga britter som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. ”Jag kan inte gå ut mindre. Jag kan inte dricka mindre. Det finns inget mer som jag kan avstå från. Jag kan inte leva mindre”, skriver en kvinna.

Liz Truss regering tar från de fattiga och ger till de rika, så som hennes parti gjort i tolv år nu. Charles III kröns till kung över ett blivande u-land.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp