DELA

Centerbesök i Helsingfors

Åländsk Centers tidigare och nuvarande partiledare, Jörgen Pettersson och Veronica Thörnroos, besökte riksdagen i Helsingfors under torsdagen, berättas i ett pressmeddelande.

Duon träffade finländska Centerns gruppledare Antti Kaikkonen, Svenska folkpartiets gruppledare Stefan Wallin och Ålandsministern Anne Berner.

Tillsammans med Antti Kaikkonen diskuterades hur den planerade vård- och landskapsreformen riskerar att drabba Åland och hur viktigt det är att landskapet inte borde få påverkas av finländska reformer. Även revisionen av självstyrelselagen och det fortsatta arbetet med den berördes tillsammans med andra aktuella politiska frågor. Centerns riksdagsgrupp bjöds in till att besöka Åland.
Vid mötet med Stefan Wallin berördes bland annat Veikkaus-spelen på Åland som upphör efter årsskiftet. Wallin som själv sitter med i Veikkaus förvaltningsråd understryker att det är polisstyrelsen som tagit beslutet att spelet måste upphöra, bolaget vill helst fortsätta. Det pågår nu ett intensivt arbete även i riksdagen och på inrikesministeriet med att hitta en lösning i form av eventuellt en överenskommelseförordning tillsammans med Åland, sägs i pressmeddelandet.