DELA
Foto: Eckerölinjen

Bränslet bromsar Eckerö

Rederi AB Eckerö gjorde ett negativt rörelseresultat årets första kvartal, men gläds åt nytt rekord för Sverigetrafiken i april. Samtidigt äter de ökande bunkerpriserna upp marginalerna.– Vi måste titta på prisjusteringar, helt klart, säger vd:n Björn Blomqvist.

Rederi AB Eckerö släppte på tisdagen för första gången en kvartalsrapport. Tidigare har man hållit sig till en halvårsrapport utöver bokslutskommunikén.

– Bland annat har Ålands aktiesparare tryckt på. Men vi har i vårt obligationskontrakt även lovat att komma med kvartalsrapporter, säger koncern-vd:n Björn Blomqvist.

Dessutom kommer de företagsobligationer som getts ut listas på Oslobörsen, senast i höst, inom ett år efter att de gavs ut.

Det första kvartalet gav liksom samma period förra året en rörelseförlust på 5,6 miljoner euro, men med 3,1 miljoner mindre i statligt stöd. Det i sig är ett fall framåt för Eckerörederiet, trots att Omikronvarianten av coronaviruset präglade två av tre månader.

– Mars blev betydligt bättre på alla sätt, vilket syns i volymerna. Men vi fick inte så full effekt som under ett normalförhållande på grund av bunkerpriset, säger Björn Blomqvist.

Rekord i april

Vid bolagsstämman nyligen hintade man även om att april var på väg mot ”all time high”.

– Och det blev det på Eckerölinjen – inte över Finska viken, men det var nära.

Han listar påskens placering och att M/s Eckerö blev själv med helgresenärerna då Viking Lines Rosella inte var i trafik som bidragande orsaker.

– Rekordet är väldigt glädjande. Det behöver vi, säger Björn Blomqvist.

Bunkerpriserna blir en rejäl utmaning även om maj också börjat lovande.

– Vår bransch är väldigt robust mot inflation, men sen har vi bränslepriserna. Vi behöver avgå i tid, planera lastning och lossning och se till att man inte har en försening att köra in.

– Och vi måste titta på prisjusteringar. Det är helt klart, säger Björn Blomqvist.

Birka Stockholms värde bokförs i dag till 50 miljoner, 32 miljoner lägre än för ett år sedan. Diskussionerna om att hyra ut det som flyktingförläggning har avstannat, men däremot verkar fartyget komma närmare en försäljning.

– Det pågår diskussioner. Det finns några intressenter och vi behöver bara komma i mål med en av dem. En är lite nyare, men i övrigt är det samma intressenter som varit aktuella. Det är väldigt svårt att göra någon prognos för när vi kan komma i mål, säger Björn Blomqvist.

Rederi AB Eckerö, första kvartalet 2022

MEUR Q1, 2022 (Q1, 2021)

Omsättning 29,0 (18,5)

Rörelseresultat -5,6 (-5,4)

Resultat -4,0 (-3,0)

Passagerare 352 597 (136 185)

Fraktenheter 39 129 (39 541)

Antal anställda 725 (630)