DELA
Foto: Jonas Edsvik

Bra start för Emmaus stadsodling

Tomaterna är ännu gröna, men mängden är imponerande. I lådorna finns även mangold, portlak, bönor och en rad andra grönsaker. Mitt i stan.

Emmaus stadsodling har fått en bra start.
Projektledaren för Emmaus stadsodling, Jaana Ojanen, började jobba i januari, i maj stod växthuset klart. Nu råder bästa skördetid, men en del grödor har man skördat under hela sommaren.

Hittills har cirka 25 personer deltagit i arbetet med trädgården, under kortare eller längre perioder. Projektet riktar sig till långtidsarbetslösa, personer som behöver rehabilitering och arbetsträning. Målet är att förhindra utanförskap. Emmaus har sedan tidigare samarbete med bland annat Ung resurs och Pelaren.

– Det var svårt att få folk att tro att det skulle bli något när det bara var en gräsmatta här, men vi fick växthuset på plats i maj och sedan har det utökats. Det har varit en utmaning att få människor att komma hit, men senast i går var det en grupp hit och tittade.

Den som är intresserad behöver inte komma via någon organisation. Det går bra att bara ta kontakt med Jaana Ojanen.

– Man får komma hit och titta, eller bara dricka kaffe. Vi kan inte tvinga någon att komma hit, utan det ska vara trädgårdsterapi, man ska få följa processen, från frö till planta. Målet är att ge glädje i livet. Det här kan vara ett sätt att hjälpa personer tillbaka in i samhället.

Läs hela reportaget i onsdagens Nya Åland!