DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Bolstaholm revolterar mot parkeringsavgiften

Bolstaholms gård går emot Skördefestens vänner styrelse genom att inte kräva något parkeringskort av besökarna under årets fest.

– Vi förstår att det här kan leda till att vi kan få lämna samarbetet och ordna en egen fest, säger Henrik Sundberg.
För att få parkera hos de deltagande gårdarna i årets Skördefest kräver arrangören Skördefestens Vänner rf att man inhandlar ett parkeringskort, med ett pris på femton euro. Detta har väckt stort missnöje hos Skördefestens lojala besökare och Bolstaholms gård har nu meddelat att man inte tänker kräva besökarna på någon parkeringsavgift.

– Vi har varit kritiska till den hela tiden och nu har vi fått facit. Vi har lyssnat på våra stamkunder och på eget bevåg bestämt att vi kör utan parkeringskortet, säger Henrik Sundberg.

I stället för parkeringskortet kommer Henrik och Ann Sundberg att, liksom tidigare år, sätta upp holkar och samla in en frivillig parkeringsavgift på 2 euro.

– De pengarna går oavkortat till föreningen.

Går emot andan

Henrik Sundberg säger att han är medveten om att man genom det här agerandet går emot andan inom föreningen Skördefestens vänner, där gårdarna håller ihop.

– Vi förstår att det här kan få konsekvenser, att det kan bli så att vi får ordna en egen fest i framtiden.

Tror du att fler gårdar kommer att följa ert exempel och inte kontrollera parkeringskortet?

– Det vet jag inte, men det skulle jag rekommendera. Jag tror att ett sådant här kort gör att intresset för att besök skördefesten på sikt minskar betydligt, speciellt bland ålänningarna.

– Styrelsen gör mycket bra arbete annars, men när det gäller det här har vi ingen samsyn.

Inget krav

Skördefestens Vänner säger att man inte kräver att gårdarna kontrollerar besökarnas parkeringskort.

– Beslutet om parkeringsavgift togs i våras, vi har alltså inte ändrat åsikt, säger Conny Rosenberg, styrelseordförande i Skördefestens vänner rf.

– Vi bestämde från första början att de olika gårdarna får vara liberala i sitt uppföljande av parkeringsavgiften. Om det är mycket folk så är det också för resurskrävande att kontrollera alla besökares parkeringsavgift. Vi kommer att göra en utvärdering efter årets Skördefest för att se över hur det har gått och hur vi skall göra kommande år. Att Bolstaholms gård väljer att inte kräva besökarna på någon parkeringsavgift är något som styrelsen inte kommer att ta ställning till inför årets skördefest.

Vad säger du till dem som är missnöjda med parkeringsavgiften?

– Jag tror att folk dels är upprörda på grund av missförståndet att man skulle behöva betala en skild parkeringsavgift för varje gård. Då det är en ny avgift är det förståeligt att människor reagerar. Men jag tycker att folk borde se på vad de får, de får parkera en hel helg på alla gårdar. Kortet ger rabatt på skärgårdsfärjorna och biltvätt. Alla medlemmar i föreningen får ett parkeringskort utan kostnad.

Vart går inkomsten från parkeringsavgiften?

– Den fördelas mellan de deltagande gårdarna och föreningen och går till att arrangera skördefesten.