DELA
Foto: Ida K Jansson

Bokning öppnar för alla 65-plussare

Nästa vecka kan ålänningar som fyllt 65 år börja boka tid för covid-vaccinering. Åldersgruppen erbjuds endast Astra Zeneca-vaccin, vilket även gäller för de 70-åringar som redan är inbokade för dos ett – allt för att vaccineringen av yngre riskgrupper ska kunna inledas så fort som möjligt.

I sitt pressmeddelandet berättar Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, att vaccinbokningen, både via telefon och hemsida, nu alltså öppnar för alla medborgare som fyllt 65 år – inte bara riskgrupperna – på tisdag den 13 april.

Inget alternativ

“Det är oerhört viktigt att vaccinationerna mot covid-19 fortsätter utan fördröjning, eftersom risken för allvarlig covidsjukdom är störst hos äldre och hos personer som tillhör riskgrupper. Därför har ÅHS beslutat att 70 år fyllda som är inbokade för vaccinering av dos ett 10–11 april och 17–18 april får Astra Zenecas vaccin istället för Pfizers vaccin.” skriver ÅHS.

Men den som redan fått en dos med Pfizers vaccin kommer även att få dos två med Pfizers.

Den som dock inte önskar Astra Zeneca-vaccinet rekommenderas av ÅHS att avboka, om man redan har en tid, för i nuläget kan man inte erbjuda dem något annat vaccinmärke.

Snart för yngre

Planen är också att inom kort börja med vaccinbokning för personer i åldern 18–65 år som är i riskgrupp.

“För denna grupp kommer vi att erbjuda Pfizers vaccin. Personer i riskgrupp ska alltid boka sin tid per telefon.” skriver ÅHS.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, tog 19 mars beslutet att tillfälligt avbryta användningen av AstraZenecas vaccin i Finland. Detta efter att man konstaterat två fall av ovanlig blodpropp i hjärnan. Den 25 mars kom sedan THL-beslutet att återuppta användningen av Astra Zenecas vaccin för personer som fyllt 65 år, då man ansåg det vara klarlagt att de sällsynta biverkningarna inte var överrepresenterade i denna befolkningsgrupp.

Astra Zenecas vaccin ges dock inte till äldre som haft de ovanliga sjukdomarna sinustrombos eller heparininducerad trombocytopeni.

Utredning pågår

Utredningar om orsakssamband mellan vaccinet och biverkningarna pågår ännu hos både finländska och europeiska myndigheter, och enligt ÅHS har man ännu inte gett besked om för vilka andra grupper Astra Zenecas vaccin eventuellt kan användas.

“Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA konstaterade i går, 7.4.2021, att nyttan av vaccinet överskrider de sällsynta riskerna. Däremot kan det finnas skäl att överväga för vilka patientgrupper vaccinet är mest lämpligt.” konstaterar man avslutningsvis.