DELA
Foto: Jonas Edsvik

Blev uppsagd – stämmer Visit Åland

En tidigare anställd vid Visit Åland stämmer föreningen på 68 000 euro. Enligt stämningsansökan menar den tidigare medarbetaren att uppsägningen var olaglig.
Den anställde fick en varning i december 2017 och sades upp i maj i fjol. I stämningsansökan framkommer det att personen anser att både varningen och uppsägningen inte ”gått rätt till”. Personens tjänst ombildades år 2017 till deltid, vilket motiverades med att Visit Åland behövde spara pengar till följd av förskingringshärvan. Enligt stämningsansökan var inte heller ombildningen laglig då Visit Åland nyanställt en person, vars uppgifter den numera uppsagda medarbetaren kunnat sköta och eftersom Visit Åland hade kännedom om att landskapsregeringen skulle tillföra medel till föreningen.

Personen vill nu ha ersättning på drygt 36 000 euro motsvarande tolv månadslöner och knappt 26 000 euro för utebliven lön på grund av ombildningen av tjänsten. Dessutom yrkar den tidigare arbetaren på att Visit Åland står för rättegångskostnaderna som hittills uppgår till drygt 5 800 euro.

Visit Ålands styrelseordförande Terese Flöjt vill inte kommentera stämningen.

– Jag vill ogärna kommentera eftersom det rör enskild person, säger hon till Nya Åland.