DELA

Bilskatten slopas inte

Kommunikationsministeriet avbryter remissrundan om trafiknätsbolaget. Det rapporterade finska medier på måndag kväll.

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att initiativet till att avbryta remissrundan kom från kommunikationsminister Anne Berner (C), skriver FNB.

Berner säger i ett pressmeddelande att modellen med ett trafikbolag inte fick understöd. Enligt henne finns det inte företagsekonomiska förutsättningar för att utveckla trafiknätet eftersom hon och statsministern enats om att inte slopa bilskatten.

– Utgångspunkten för utredningen var att kostnaderna inte ska stiga. Med statsminister Sipilä har vi kommit överens om att bilskatten inte ska slopas och därför kan det planerade trafiknätsbolaget inte få tillräckligt med kundavgifter för sin verksamhet, säger Berner i pressmeddelandet enligt FNB.

Statsminister Sipilä säger till FNB att regeringspartierna nu i lugn och ro tillsammans ska utreda hur trafiknätet kan utvecklas innan några nya beslut fattas.

Han tillägger att den respons som har kommit om bilskatten visar att det är klart att ett slopande av skatten inte kan ingå som en del av en lösning om trafiknätsbolaget. 

Handlare kluvna till slopad bilskatt

Bilskatten bort i nytt lagförslag

Bilskatteärenden flyttas från tullen till skatteverket