DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny utställning: Bert Johansson har hittat tillbaka till svarven

Bert Johansson hade ett mångårigt uppehåll från svarvandet.I stället har han ägnat sig åt järnsmidet, hans huvudsyssla inom hantverket.Men som nybliven pensionär har Johansson tid och möjlighet att arbeta med båda sina favoritmaterial, trä och järn.I sin första separatutställning visar han nu skålar, främst svarvade i trä men också några smidda i järn.

Som yngre svarvade Bert Johansson mycket, men i mitten av 1990-talet övergick han till järnsmide. Han hade sökt in till hantverksskolan på trälinjen, men i utbildningen ingick även metall, och sedan dess har järnsmidet varit hans huvudsyssla inom hantverket.

– Det går snabbare och är därför mer ekonomiskt. Att arbeta i trä tar lite mera tid och därför har det för egen del svårare att få det att gå med vinst. Det är också ganska få som arbetar med smide här, så därför har det varit lättare att få inkomst av det.

Som nybliven pensionär har han dock på sistone haft möjlighet att åter förkovra sig i trähantverket.

– Jag blev pensionär i juli, så nu ges det bättre möjligheter.

Torrt och färskt

Men det var inte helt enkelt att börja igen efter en lång paus.

– Jag svarvade mycket tidigare, men hade ett uppehåll på femton år. Sedan trodde jag i min enfald att jag kunde börja där jag slutade, men så enkelt var det inte. Det tog några skålar innan jag fick upp farten igen. Det är som med mycket annat hantverk: man behöver göra det kontinuerligt för att hitta den rätta känslan.

Bert Johansson berättar att han svarvar i både torrt och färskt virke.

– Det är ganska stor skillnad mellan att jobba i torrt och färskt virke. När det är färskt slår det sig lättare och blir ovala, och om man svarvar i färskt virke måste svarva färdigt på en gång. Svarvar man i torrt virke kan man lämna det en vecka fast. Det är lättare att svarva tunna skålar i rått, färskt virke för att det är mjukare, däremot är det ännu viktigare att ha riktigt vassa svarvjärn.

Foto: Stefan Öhberg
Bert Johansson har återupptagit svarvandet efter ett uppehåll på 15 år.

Äldre och nyare

I utställningen ”Skålar – i trä och järn” visar Bert Johansson sammanlagt 26 verk, varav de flesta svarvade skålar i trä men också några smidda järnskålar och ett par profilsvarvningar.

Efter att tidigare ha medverkat i flera grupputställningar, där han främst visat smide, är det här Johanssons första separatutställning.

– Lite nervöst har det varit, men mest spännande. Jag har varit tvungen att plocka några skålar från Salt så att de inte hinner sälja bort för många och så att jag har tillräckligt till utställningen, men det visar ju att de är säljbara så det är positivt. Jag hade egentligen velat visa upp lite större skålar också, men de har gått åt. Därför visar jag också lite äldre skålar.

De flesta skålarna i utställningen är gjorda för ett par år sedan, några är gjorda i vintras och en del är privata skålar som Johansson svarvat långt tillbaka i tiden.

När det gäller träslag använder sig Johansson främst av olika lövträd.

– Sälg är jättefint, det påminner om al och är lite speciellt. Björk är lätt att svarva i.

Utställningen ”Skålar – i trä och järn” på Galleriet i Mariehamn har öppnat och visas fram till 29 oktober.

Foto: Stefan Öhberg
Längst till vänster en skål i järn som bara är vaxad och som sedan fått rosta till sin patina. Skålen i mitten är av björk och betsad, och den längst till höger är svartbränd och behandlad med linolja och sedan vaxad.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp