DELA
Foto: Stefan Öhberg

Bara vikarier i dag på Nyängendagis

Fyra personal på ett tiotal barn: så var läget på Nyängens dagis i Mariehamn i fredags, efter att ÅHS placerat en hel avdelning i karantän.
I dag måndag är ingen ur den ordinare personalen på plats.

Inför fredagen gick ett meddelande ut till föräldrarna att Nyängen bara skulle ha fyra personal på jobb den dagen, och att man inte hade särskilt stora förhoppningar om att hitta vikarier.

– Vi önskar att den som har möjlighet har sitt/sina barn hemma under delar av eller hela karantänstiden. Enligt vad vi vet nu är karantänstiden över på måndag 20.12, skrev stans barnomsorgschef Pamela Sjödahl i utskicket.

Vädjan gav resultat.

– Det är jättemånga föräldrar som har försökt lösa det själva – vi har bara ett tiotal barn på dagiset i dag, säger Pamela Sjödahl till Nya Åland på fredag förmiddag.

– Nyängen har 75 platser, så det är väldigt många som har barnen hemma och vi är mycket tacksamma för det.

Hur det ser ut nästa vecka vågar hon inte sia om.

– Många föräldrar måste säkert fundera.

I utskicket lovar Pamela Sjödahl att utreda möjligheten till nedsatt barnomsorgsavgift för de som inte nyttjar sin plats. Vad gäller ersättning så är det bara de föräldrar vilkas barn satts i karantän av ÅHS som har rätt till ersättning. Övriga föräldrar som bara hörsammar vädjan att hålla sina barn hemma om de kan för att avlasta dagiset får ingen ersättning.

I dag måndag kommer Nyängen att ha fem vikarier på plats – däremot ingen ur den ordinarie personalstyrkan. Cirka 15 barn är bokade.

– Det är viktigt att de familjer som kommer till Nyängen under nästa vecka förbereder barnet på att de kommer att träffa ny personal, skriver Pamela Sjödahl i ett utskick på söndagen.