DELA
Foto: Päivi Mattila

Baltic Princess lämnar Mariehamn för ny rutt

Tallink Siljas kryssningsfartyg Baltic Princess flyttas i september från rutten Åbo – Stockholm till Åbo – Kapellskär, och angör inte längre Mariehamn utan Långnäs hamn båda vägar.

Den nya tidtabellen har ännu inte lagts ut på Tallink Siljas bokningssajt. Trafiken på den nya rutten inleds den 13 september och pågår åtminstone till och med 31 mars. säger Marika Nöjd, kommunikationschef på Tallink Silja i Finland.

– Vi vet ännu inte om vi fortsätter sen.

Efter att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy chartrats till Holland som flyktingförläggning är Baltic Princess rederiets enda fartyg mellan Åbo och Sverige.

– Vi har mest kryssningspassagerare från Finland och cargotrafik. För våra kunder blir det en bättre tidtabell när fartyget avgår tidigare och anländer tidigare, säger Marika Nöjd.

En timme kortare

Från och med den 13 september avgår Baltic Princess från Åbo 18.30, anländer till Långnäs 23.20 och är framme i Kapellskär klockan 6 på morgonen. Returen går från Kapellskär kl 7.15, via Långnäs 11.30 och vidare till Åbo där Baltic Princess är framme 16.30. För den som kryssar tur-retur från Åbo till Kapellskär blir det alltså en resa på 22 timmar.

I dag avgår Baltic Princess från Åbo 20.15, anländer till Långnäs 00.40 och är framme i Stockholm 6.10. På returresan går Baltic Princess via Mariehamn kl. 13.35 och är tillbaka i Åbo kl 19.15.

Tur- och returresan mellan Finland och Sverige blir en timme kortare på den nya rutten.

Det finns inga Stockholmsbussar som väntar på passagare i Kapellskär så egen bil är ett krav för den som vill resa från Långnäs till Kapellskär. Den som reser från Långnäs till Åbo hamn behöver ingen bil.

När Baltic Princess byter till den nya rutten blir Viking Line ensamma på sträckan Åbo – Stockholm, med fartygen Viking Grace och Viking Glory. Nybygget Viking Glory ersatte Amorella i mars i år.

Tallink Siljas Silja Serenade fortsätter som tidigare på rutten Helsingfors – Åland – Stockholm.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp