DELA

Babyboom på Kumlinge

Tre små, nya invånare på mindre än ett halvt år. Så många barn har inte fötts i Kumlinge Kommun sedan 2009.
Det är Babyboom i Kumlinge kommun. Hittills har tre barn fötts under 2016 och tillsammans utgör de hälften av alla barn under dagisålder i Kumlinge kommun. De två yngsta barnen är födda med bara några veckors mellanrum och mammorna Alexandra Blomqvist och Åsa Enqvist beskriver kommunen som en trygg plats med många möjligheter.

– Om du anstränger och engagerar dig uppskattas det verkligen. Det finns mycket utrymme här för att utvecklas och förverkliga sig själv, säger Enqvist.

Att flytta till kommunen var inte självklart för någon av de nyblivna mammorna men de ångrar inte sitt val. Enqvist säger att hennes flytt till Enklinge varit ett lyckokast. Närheten till naturen och möjligheten att skapa egna aktiviteter ser hon som både inspirerande och utmanande och att starta familj i kommunen ser hon enbart som positivt.

– Det är en enorm frihet här och dagiset är bra. Jag uppskattar litenheten och kontakten som man får med andra föräldrar och med personalen, säger hon.

Men det trots att båda trivs finns det ändå saker som oroar.

– Hälsovården är bra här men det är lite obehagligt att det är en färja mellan oss och fasta Åland nu i början. Det är skönt att ha Åsa som stöd, säger Blomqvist som nyss kommit hem från BB med sin nyfödda.

Enqvist berättar om en olyckshändelse som slutade med en bruten arm och att man då kunde vara på plats på akuten inom en timme med hjälp av helikopter.

– Det är skönt att veta att det fungerar, säger hon.

Tillgången på jobb är det största orosmolnet framöver. Fasta tjänster lyser med sin frånvaro och på enbart vikariat är det är svårt att känna en ekonomisk trygghet säger Enqvist.

– Vi har hus och lån som alla andra. Jag hoppas att framtiden ska bli här. Det hade varit tråkigt att behöva flytta, säger Enqvist.

Men inställningen att saker kommer att lösa sig är gemensamt för båda två och trots oron kring jobben ser de båda nyblivna mammorna ändå positivt på framtiden i kommunen.

– Man måste tro på att det går framåt. Jag trivs bra här, säger Blomqvist.

– Det är mycket värt att bo på ett ställe där vi känner att vi kan ge barnen en trygg uppväxt, säger Enqvist.

Läs vår stora Kumlinge-special i fredagens Nya Åland!