DELA

Åtalas för att ha tömt konkursbo

Hade företagaren rätt till pengarna eller tömde han sitt företag på tillgångar med flit?

Det ska tingsrätten nu ta ställning till i ett ärende som härrör ända från åren 2006-09.
Det är nu andra gången på kort tid som tingsrätten behandlar ett ärende om grovt bokföringsbrott och grov oredlighet som gäldenär. Gemensamt för båda fallen är att de ligger långt bak i tiden, uppenbarligen för att det tar tid att reda upp orediga konkursbon.

Två dagar har vikts för rättegången. Företagaren nekar till brott och försvaras av advokat Johnny Bäck. Juristen Marcus Måtar företräder konkursboet.

Det var konkursförvaltaren som polisanmälde företagaren efter att ha reagerat på stora uttag innan bolaget gick i konkurs och också efteråt. Framför allt handlar det om reseförskott och lön som företagaren tagit ut ut bolaget.

Företagaren drev en agenturfirma som sålde textil- och fritidsprodukter och jobbet innebar många resor och hotellövernattningar när han träffade kunder. Några månader innan konkursen var ett faktum visade saldot för kontot reseförskott nästan 130 000 euro men motsvarande kostnader hade inte registrerats i bokföringen.

Brister finns enligt åklagaren också i bokföringen av inkomster. Verifikat finns för bara en liten del av företagets inkomster, drygt 30 000 euro per år.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!