DELA
Foto: Jonas Edsvik

Penningtvättåtal mot Paf och förra vd:n

Tidigare verkställande direktören för Ålands Penningautomatförening, Paf, Anders Ingves åtalas vid Ålands tingsrätt misstänkt för grov penningtvätt eller penningtvätt och alternativt penningtvätt av oaktsamhet. Det meddelar statsåklagare Tom Laitinen i dag, måndag.

Dessutom yrkar åklagaren att Paf skall dömas till samfundsbot och att de medel som varit föremål för brottet, samt den vinning som brottet har gett upphov till ska dömas förverkad till staten.

Åtalet hänför sig till åren 2009–2012 då en av Paf:s spelkunder spelade på Paf:s onlinespel med förskingrade medel.

Paf kommenterar åtalet i ett pressmeddelande:

”Tidigare i förundersökningen har det handlat om penningtvätt av oaktsamhet. Åklagaren har alltså höjt brottsrubriceringen till grov penningtvätt.”

– För Paf med sin specifika verksamhet och goda syfte är det av yttersta vikt att följa lagar och regler inom såväl spel- som finansmarknaden. Våra kunder och ägare ska alltid kunna lita på att bolaget är en pålitlig och ansvarstagande aktör i samhället. Vi ser därför mycket allvarligt på åtalet, säger styrelseordförande Åsa Ceder i pressmeddelandet.

Sedan juni 2016 är Christer Fahlstedt vd för Paf .

– Oavsett det rättsliga utfallet kommer vi att genomföra en grundlig översyn av våra interna processer för att se om det är något som ytterligare behöver åtgärdas. Det ska inte ens kunna finnas misstankar om att saker inte har gått rätt till, säger Christer Fahlstedt i pressmeddelandet.

Läs kommentarer och bakgrund i morgondagens Nya Åland!

Anna Björkroos