DELA
Foto: Ida K Jansson

Arrangörerna nöjda med Alandica Debatt

Prognosen för framtida Alandica Debatt ser bra ut efter ett lyckat första år.
Efter den första upplagan av Alandica Debatt är responsen positiv både från utställare och arrangörer.

– Jag är jättenöjd, det var en bra början på någonting som jag ser fram emot ska växa och ändras under åren, säger kansliminister Nina Fellman.

– Det var fler utställare och mer publik än jag förväntade mig av ett första år och jag uppfattade att de flesta var jättenöjda.

Med det sagt menar Fellman att det absolut finns planer på att fortsätta med Alandica Debatt kommande år, det var utgångspunkten från första början. Förhoppningarna om att bli lillasystern till Almedalsveckan på Gotland och Suomi Areena i Björneborg lever vidare.

– Det låter som om jag skryter nu men min utgångspunkt var att man lär sig saker det första året så man kan bygga vidare på det, säger Fellman.

Arrangörerna tar med sig flera lärdomar från det första året.

– Det finns andra kringaktiviteter som vi kan jobba med. Det vi hade tänkt oss tills i år men som vi inte hann med är fler kulturella aktiviter och mer fokus på upplevelser på Åland, säger Fellman.

Något man också lärt sig av första versionen av Alandica Debatt är vilka rum som är lämpliga för de olika seminarierna som ordnades under dagarna.

– Stora salen var för stor för nästan allt, vi måste fundera om vi ska hålla oss till de mindre rummen.

Hon berättar också att vissa seminarier som fokuserade på ett smalt område lockade mer folk än man tänkt. Till exempel var ett seminarium om åländsk mat så fullt att man bar in mer stolar och folk hade inte plats.

Hur många besökte Alandica Debatt?

– Det kan jag inte svara på, vi har inte hunnit göra någon sammanställning ännu. Men vi är nöjda och glada över att så många besökte oss, säger Fellman.