DELA
Foto: Stefan Öhberg
What's Another Year? Fyra år har gått sen irländske Johnny Logan senast uppträdde på Åland. Han återvänder den 25 juli.

Årets Wiklöfkonsert firar folket

Johnny Logan, Sissel, Linnea Henriksson och Lasse Berghagen är några av artisterna på årets 25 juli-konsert i Miramarparken.

Konserten på affärsmannen Anders Wiklöfs födelsedag är hans present till ålänningarna.

Tidigare år har Anders Wiklöfs födelsedag firats när Åland firat 100 år med självstyre och Finland 100 år som självständig nation.

Nu är publiken i centrum. ”I år är temat alltså en stor och kärleksfull hyllning till publiken”, säger Anders Wiklöf i ett pressmeddelande.

– Vi vill leverera över förväntan denna gång, säger showproducenten Peter ”PJ” Jägerhult till Nyan.

Förutom att utöka orkestern med fler trumpeter och stråkar, under ledning av kapellmästaren Hansa Berg och konsertmästaren Andreas Nyberg, kommer artister från Nordens samtliga länder. Ja, förutom Island.

– Vi frågade artisten Björk ifall hon kunde komma men tyvärr gick det inte att styra ihop.

”PJ” Jägerhult avslöjar sedan årets artister. Många av dem är bekanta för publiken från tidigare konserter.

Från Sverige kommer Niklas Strömstedt, Linnea Henriksson, Janne Schaffer, Lasse Berghagen, John Martin Bengtsson, Janne Åström, Rennie Mirro, Karl Dyall, och Joachim Bergström.

Från Finland kommer violinisten Linda Lampenius och från Danmark rockdrottningen Sanne Salomonsen.

Från Norge kommer sopranen Sissel Kyrkjebø.

Anders Wiklöf poängterar att många musikaliskt begåvade ålänningar medverkar. Dessa är sångarna Tilde Westergård, Sofie Asplund och Tilde Polviander. Även den flinka gitarristen Emil Hage spelar i år. Dessutom pryds showen av Dunderdansarna och en åländsk barnkör under ledning av Anders Laine. Anders Wiklöf är mycket nöjd med det höga åländska deltagandet.

– Vi har åländska artister som spelar ute i hela världen, vilket är otroligt. Det är inte många andra samhällen på 30 000 människor som har det så.

Melloveteran återvänder

Från Irland kommer melodifestivalvinnaren Johnny Logan, och fler musikaliska kan tillkomma, berättar Jägerhult.

TV-profilerna Claes Elfsberg och Marianne Rundström som var konferencierer i fjol återvänder i år

På frågan om president Bill Clinton kommer tillbaka till Åland, eller om någon annan president eller kunglighet kan dyka upp, svarar PJ kryptiskt: ”Vem vet”.

Även vilket musikaliskt uppträdande Anders Wiklöf gör i år förblir en hemlighet. Tidigare har han spelat såväl trumpet som gitarr och även sjungit förra året.

Biljettsläpp blir utanför Arkipelag nu på torsdag, klockan 09.00.

Konserten börjar kl 19.30 den 25 juli, och för att få parkettplats krävs en biljett. Dessa släpps vid Arkipelags ingång kl 09.00 nu på torsdag den 29 juni. Vill man inte ha parkettplats är det som vanligt gratis. Även i år direktsänds konserten via streaming till Ålands äldreboenden och sjukhus, på order av Wiklöf.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp