DELA
Foto: Joakim Holmström

Årets nyårsfyrverkeri smäller extra högt

Årets nyårsfyrverkeri i Mariehamn blir ”av världsklass” med anledning av självstyrelsens 100-årsjubileum. Detta enligt ett pressmeddelande från bland andra Johan Holländer, världsmästare i fyrverkeri med sitt företag JoHoPyro.

”Ambitionen med det gemensamma fyrverkeriet är att skjutningar med raketer och smällare inom tätbebyggda områden ska upphöra helt och hållet och att framtida tillställningar skall styras till utvalda platser, vid förutbestämda tider och under kontrollerade former”, skriver avsändarna.

”Vår förhoppning och vision är att årets fyrverkeri blir startskottet för en ny tradition där samhället, medborgarna och företagen går samman och skapar liknande tillställningar i framtiden vilket gagnar såväl klimatet som naturen och våra vild- och tamdjur”.

Evenemanget arrangeras och finansieras av Åland 100/Ålands Landskapsregering, Mariehamns stad och Jomala kommun. Initiativtagare och samordnare är Tomas Brunberg.

Sponsorer är Baltic Group, Eriksson Capital, Holmbergs, Subsea Åland och Wiklöf Holding. Mediasponsorer är Nya Åland, tidningen Åland och Steel FM.

Parallellt med fyrverkeriet ordnas en insamling till förmån för åländsk gymnastikverksamhet.

”Finansieringen sker även delvis via en insamling, dit privatpersoner och företag kan ge sina bidrag där ett eventuellt överskott går oavkortat till Gymnastics Åland och byggandet av deras nya gymnastikhall”, säger Tomas Brunberg.

Evenemanget pågår under 10-15 minuter, beroende på hur mycket insamlingen inbringar.