DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny tobakslag idag

Från och med idag ändras den åländska tobakslagen. Den nya lagen omfattar även elektroniska cigaretter och örtprodukter, skriver ÅMHM i ett pressmeddelande.
Den åländska tobakslagen ändras och kommer i fortsättningen att reglera även produkter som elektroniska cigaretter och örtprodukter för rökning. Lagändringen innebär att näringsidkare ska anmäla försäljning av dessa till ÅMHM som ska upprätthålla register över dem.

Försäljning av klickcigaretter förbjuds från och med idag den 1 november och smaksatta cigaretter och rulltobak får säljas till den 19 maj 2020.

Vidare får varken tobaksprodukter, elektroniska cigaretter med eller utan nikotin, eller örtprodukter för rökning säljas eller överlåtas till minderårig person.

Det blir möjligt att sälja elektroniska cigaretter och påfyllning till dem. Men de inte ha någon annan smak än tobak och det gäller även för nikotinfria produkter. De elektroniska cigaretterna måste vara säkra att använda samt barn- och manipulationssäkra. En elektronisk cigarett får innehålla max två milliliter vätska och en påfyllning får rymma max 10 milliliter.