DELA

Alternativ till valborgsbrasan

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
En smak av sommarvärme fick vi på fredagen då Åland noterade värmerekord för hela Finland med fina 21 grader. De lokala variationerna var dock väldigt stora eftersom vattnet kyler rätt mycket.

Lions höll som vanligt istippning under våren och Slemmerns is gick på fredagen kl. 8 då man ansågs kunna ro från MSF marinan till Kalmarnässidan. 18 personer hade rätt i tippningen, Bengt Nordberg vann i lottningen.

Nederbörden har under den senaste veckan varit lika med 0 på de flesta håll, men lokalt så kom det lokalt häftiga skurar natten till söndagen och det var även inslag av åska som dock gick söder och norr om fasta Åland. Regnet var så kortvarig så mängden blev, på de platser regn damp ned, cirka en ynka mm.

En tradition även på Åland är att elda valborgsbrasa eller 1:a majbrasa. Temperaturen torde blir klart över noll och en del regn både måndagskvällen och tisdagen.

Men många planerar valborgsmässoafton lika omsorgsfullt som midsommarafton. Årets gräs har inte börjat gro så fjolårsfönan är fortfarande brandfarlig. Kort efter ett regn så torkar förnan fort och blir brandfarlig igen. Att inviga grillsäsongen på altanen eller liknande blir kanske ett bättre alternativ till valborgsbrasan.

Nästa vecka kan vi sammanfatta april men just nu lutar det åt att april blir ganska normal när det gäller både nederbörd och temperaturer.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan