DELA

Allt du behöver veta om stormen hittills

Stormen, som under natten uppgått i orkanbyar, har lamslagit Åland och orsakat stora skador. Ovan syns en video från Södersundavägen tagen av Jonas Edsvik.

Här är händelseförloppet så här långt.

 

04.47 går polisen ut med detta varningsmeddelande: ”På grund av mycket hårda vindar råder polisen trafikanter att inte bege sig ut på vägarna och stanna hemma.”

 

05.30 Nya Åland pratar med äldre konstapel Jussi Heino som säger att läget är kaotiskt.

På Hammarlandsvägen har flertal träd fallit på vägbanan och blockerar genomfart, enheter från räddningsverket och frivilliga brandkåren rensar för tillfället vägsträckan. Liknande situation förekommer på Lemlandsvägen.

– På alla tre huvudvägar kommer man inte fram med bilar.

 

05.53 Räddningsverket går ut med ett pressmeddelande där man konstaterar att Åland drabbats av en svår storm.

”I stormens spår har många träd fallit över vägar runt om i landskapet och gjort dem ofarbara. Likaså är strömmen bruten på stora delar av Åland.”

Man uppmanar folk att stanna hemma och bara använda nödnumret 112 vid akuta sjukdomsfall och olyckor.

 

06.30 jourhavande befäl Thomas Mattsson meddelar att Ålands Radio ligger nere så man når inte ur med myndighetsmeddelanden.

– Vi har haft i princip alla brandkårer ute i natt, säger han.

Man har kapat träd för att göra vägarna framkomliga, men arbetet konstateras vara för farligt.

– En brandbil har till och med träffats av ett träd. Nu avvaktar vi på stationen. Många har varit på jobb sedan 12-tiden.

Han konstaterar att vägarna ännu inte är framkomliga.
– Vi kommer så småningom komma ut med information, vi försöker samla alla myndigheter och ska ha möte vid 7 tiden.
Hur är läget med stormen?
– Den är fortfarande i full kraft, men man ser en aning att den börjar avta. Men den är fortfarande kraftig, det har varit orkanbyar i natt.
Han säger att man fått en par hundra samtal till larmcentralen.
– De ligger på kö.
13-14 stationer är inkallade med över hundra man i arbete.
– Vi har fokuserat på att hålla vägarna fria, men det är för farligt. Brandbilarna fick såga sig tillbaka. Lemland är helt avskärmat, det vet jag med bestämdhet, det är träd överallt. Det lönar sig inte att fara iväg, där är det stopp.

07.30 Ålands Elandelslag återupptar reparationsarbete– Vi skickar hela styrkan om 20-25 man, säger Jan Lindgren som tror avbrotten kommer vara långvariga.

– Jag tror inte vi har ström på åt alla förrän på torsdagkväll, om ens då.

4 153 abonnenter är utan el och det är många och stora skador på elledningar runtom på Åland efter de kraftiga vindarna som knäckt stolpar.

– Det är jätteallvarligt, det är många stolpar som är av. Det är en hemsk förödelse. Det är länge sen det varit något liknande.

 

07.50 Vägarna är fortfarande inte öppna och alla uppmanas fortsatt att hålla sig inomhus, säger jourhavande befäl Thomas Mattsson.

Röjningsarbetet är dock igång och alla kårer är utskickade.

– Prognosen är att det tar minst en timme innan huvudvägarna är öppna igen.

På grund av de mycket hårda vindarna råder polisen trafikanter att inte bege sig ut på vägarna, hålla sig borta från allmänna platser och stanna hemma. Nödnumret ska bara användas vid akuta sjukdomsfall och olyckor.

 

08.15 Räddningsverket skickar ut ett nytt pressmeddelande.

”På grund av tekniska problem vid sändningsmasten i Smedsböle ligger samtliga sändningar via masten nere. Allmänheten uppmanas att följa internet och sociala medier för senaste information.  Informations ges också via Steel FM på 95,9 Mhz.”

 

08.46 Ålandstrafiken meddelar att på grund av säkerhetsskäl ställs samtliga avgångar för landsortsbussarna in åtminstone fram till kl. 10.05. Uppdaterad information kommer.

9.30 anordnas presskonferens om läget. Huvudvägarna är till största delen öppna för trafik, men småvägar oröjda.

10.15 Vid presskonferensen berättade räddningsinspektör Thomas Mattsson att samtliga frivilliga brandkårer är ute och jobbar sedan midnatt. Det är ett farligt arbete, men alla huvudvägar är nu framkomliga. Däremot är större delen av landsbygden utan ström. I Mariehamn och på Kökar fungerar dock elen. Räddningsledningen har hittills inte fått kännedom om någon person ska ha skadats i stormen. På Kökar utbröt en mindre brand, men den fick man bukt med på egen hand. Härnäst prioriterar man att äldre människor kan nås av hemtjänsten och att äldreboendena fungerar.

En ny presskonferens hålls kl 14.

10.20 Nu fungerar Ålands radios sändningar igen.

11.45

En medarbetare på Ålands vatten säger att vattenförsörjningen fungerar i stort sett som den ska, men att vissa abonnenter som ligger långt ute kan ha problem med vattnet, som i exempelvis Eckerö eller Lumparland.
– Det är ingen som har hört av sig, men vi vet eftersom vi inte har ström på pumpstationerna.
Abonnenter som har problem uppmanas höra av sig till Ålands vatten.