DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Alla stora tungviktare har kommit igen”

BOXNING. I sina tyngsta stunder funderade Robert Helenius på livet efter proffsboxningen.

På lördag inleds den långa vägen tillbaka – som superfavorit mot en 13-oddsare.

– Det blir en balansgång mellan att ge publiken en show och att samtidigt få en utmaning värd namnet, säger ”The Nordic Nightmare” inför fajten mot Konstantin Airich.
Fem månader har passerat sedan Johann Duhaupas stenhårda höger lämnade Robert Helenius hängandes på repen i Hartwall Arena.

Scenerna var en påminnelse om boxningens gladiatorliknande element: slå knockout – eller bli knockad själv.

För Robert Helenius, 32, var det en påminnelse om hans egen dödlighet som boxare, om han nu någonsin tvivlat. Knockoutförlusten mot fransmannen Duhaupas var proffskarriärens första efter 22 raka segrar.

– Ja, det tycks vara svårt att få till ett ”perfect record”, säger Robert Helenius och skrattar.

Han hänger på repen den här gången också, men under betydligt mer kontrollerade former inför ett sparringpass i nybyggda gymmet på Norrbölevägen i Mariehamn.

I morgon kväll möter han Konstantin Airich i Paf Boxing Gala i Baltichallen, och nu försöker han vända den spräckta förlustnollan till något positivt.

– Inte är det hela världen att inte längre vara obesegrad. Kolla på Muhammad Ali och Vladimir Klitjko. Alla de stora har åkt på förluster men kommit tillbaka. Jag behöver inte gå och fundera längre på att jag är obesegrad. Allt fokus ska riktas mot ringen, säger Robert Helenius som egentligen bara har Rocky Marciano (49–0) som lysande undantag till regeln om att alla stora tungviktsboxare pensioneras med åtminstone en förlust på sina CV:n.

Lördagens motståndare Konstantin Airich förlorar nästan hälften av sina matcher (23–2–17).

Men att den 37-årige tysk-kazaken skulle vara en slagpåse inför hemmapubliken på Åland förnekas av Helenius stall. Detta trots att arrangören Paf ger 13 gånger pengar på tysk seger i morgon kväll i tungviktsfajten som avgörs över åtta ronder.

Helenius segerodds?

1,02.

– Men en kille som slår så hårt som Konstantin kan du aldrig förbise, säger Robert Helenius tränare Johan Lindström.

– Det är en lika viktig match som alla andra. Tar jag för lätt på uppgiften får jag inte igång adrenalinet och ”trigget” som ska funka om man ska vinna en match. Det är en balansgång mellan att bjuda på show och samtidigt hitta en motståndare som kan utmana mig, säger Robert Helenius.

 

Läs mer i fredagens Nyan!