DELA
Foto: Olof Collin

Jobbade en månad i grekiska flyktingläger

Alla har en kompetens och alla kan hjälpa till.

Det menar Röda Kors-delegaten Olof Collin som är nyss hemkommen från hjälparbete i Grekland.
Beredskapschef Olof Collin från Finlands Röda Kors Ålandsdistrikt var en månad i Thessaloniki i Norra Grekland som Röda Kors-delegat i två olika flyktingläger med ungefär 1000 personer i varje.

Röda Korset i Helsingfors väljer ut de som ställt sig till förfogande, beroende på vilket behov som föreligger. Sedan sätter de ihop ett team med olika kompetenser. Han besitter psycho social support-kompetens vilket betyder att en del av hans uppgifter i lägren var att finnas till för barn och vuxna i olika grupperingar och ge dem stöd.

– Det handlar inte om terapi, utan mer ett psykiskt stöd där vi lekte och ritade tillsammans för att få utlopp för känslor.

Collin beskriver sin största uppgift som att vara en medmänniska till de som är i en tuff situation. Många av de som bor i flyktinglägren befinner sig där på obestämd tid i väntan på en väg vidare i livet.

Han påpekar att alla människor besitter en kompetens och att alla kan vara frivilliga. Det är inte bara läkare som behövs, även kunskap inom sanitet eller språk är värdefullt.

– I Finland har vi utbildning under hösten och våren för de som är intresserade av att hjälpa till. Man kan kontakta mig så berättar jag mer om vilka alternativ som finns, säger Olof Collin.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!