DELA
Foto: PRIVAT

Ålänning deltog i Natoövning

Den stora Natoövningen i Norge var en ny upplevelse för den åländska beväringen Frans Erikslund, men en bra förberedelse inför det han vill göra i framtiden – jobba som yrkessoldat.
Frans Erikslund, en 20-årig mariehamnare som just nu är beväring i Nylands brigad, var en av de 50 000 soldater som deltog i den stora Natoövningen i Norge.

Frans Erikslund går en specialutbildning för kustjägare i krishantering. När han hemförlovas den 20 december är målet en rotationsutbildning, en fem veckors fortsättningsutbildning, för att så snabbt som möjligt efter det åka ut på rotationsoperationer, till exempel i Libanon eller Afghanistan.

– Det är en sorts spänning. Jag är ung och det är ett stort intresse. Jag vill testa om det är min grej, säger han.

I söndags kom han tillbaka till Nylands brigad i Raseborg efter att i tre veckor deltagit i Natos stora övning Trident Juncture i Norge. Finland är partnerland med Nato och deltog i övningen med cirka 2 000 personer.

– Det var en jättebra övning för Nato och ett sätt för Finland att bygga upp sitt nationella försvar. Man kunde visa sin kompetens och bredskap. Under den här övningen samarbetade vi med holländska och franska styrkor. Det var intressant att se hur andra jobbar. Det var många nya upplevelser som man inte annars skulle få vara med om, säger Frans Erikslund.

Läs mer i fredagens Nya Åland!