DELA

Åländska ungdomar slutar föreningsidrotta tidigt

En tredjedel av alla åländska föreningsanslutna ungdomsidrottare slutar och hälften av dem när de är mellan 11 och 13 år. Bland de som hoppar av är flickorna överrepresenterade – men de väljer i stället att motionera på egen hand. Det visar en undersökning som Ålands idrott har gjort.
– Det vi har reagerat mest på är att ungdomarna slutar så tidigt med sina föreningsidrotter, men uppenbarligen vill vara aktiva fortfarande. Vi måste reda ut varför de inte vill fortsätta vara aktiva i sina föreningar, säger Lena Eriksson som är utbildningsansvarig på Ålands idrott (ÅID).

Majoriteten av de som slutat uppger att orsaken är brist på intresse och tid.

Undersökningen visar också att 25 procent av de föreningsaktiva ungdomarna är intresserade av att bli ledare, tränare eller domare men att bara 15 procent av dem blivit direkt tillfrågade. Samtidigt upplever föreningarna stora problem med brist på ledare.

– De kanske inte har tänkt på att man måste arbeta på ett visst sätt för att rekrytera till styrelser och ledarpositioner, säger ÅID:s förbundsordförande Edvard Johansson. .