DELA
Foto: Erkki Santamala

Åländska ostar vann i nationell tävling

Både den åländska edamerosten och Bomarsundsosten ansågs vara bästa osten i sin kategori, när FM i osttillverkning avgjordes i helgen.

Efter några års uppehåll, på grund av pandemi, så arrangerades i år igen osttillverkarnas finländska mästerskap eller ”Finlands bästa ost 2022”.

”Framgångarna fortsätter för Ålandsmejeriets ostar och i år utsågs Bomarsund till bästa ost i kategorin emmentalost och Edam 15 % vann kategorin för magra ostar”, berättar vd Joakim Blom i ett pressmeddelande.

Bomarsund, som är en så kallad rundpipig ost, har tillverkats sedan juni 2001, medan den 15-procentiga edamerosten har varit en del av det åländska ostsortimentet sedan oktober 1998.

Många klasser

Arrangör av osttävlingen är Finlands Osttillverkares förbund och den hölls i år i lördags, 26 november, i Jyväskylä. Totalt fanns 14 kategorier och två andra åländska ostar fick också topplaceringar. Goudan fick en andraplats och Port Salut en tredjeplats.

Ålandsmejeriets laboratorieansvarige Marjut Holm-Wirtanen och Tea Vuorinen från Ålandsmejeriet Finland ab var på plats och tog emot diplom och blommor.

”Framgångarna visar på ett gediget kunnande inom vårt ysteri med de erfarna ostmästarna Vidar Haglund och Richard Lindblom i spetsen”, skriver mejeriet.

Fakta om Finlands bästa ost-utställningen

Ostutställningen, där alla osttillverkande mejerier i Finland kan delta, ordnas vanligtvis vartannat år.
Ostarna kvalitetsbedöms av fackfolk från den finländska mejeribranschen.
Ostarna delas in i olika tävlingsklasser.
Egenskaper som bedöms är utseende, textur, lukt och smak.
Källa: Ålandsmejeriet

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp