DELA
Foto: Stefan Öhberg
Grete Sneltvedt från gruppen Åland för Palestina.

Åländska organisationer demonstrerar för Gaza

Åland för Palestina i samarbete med Emmaus Åland och ABF ordnar en demonstration för rätten till liv för barnen i Gaza. ”Så länge vi inte tar avstånd från Israels agerande är vi medskyldiga till detta folkmord”, skriver arrangörerna.

Den 15 maj – alltså på onsdag – är den årliga Nakba-dagen, då man minns fördrivningen av 750 000 palestinier i samband med bildandet av staten Israel 1946.

Demonstration

”Åland för Palestina i samarbete med Emmaus, Åland och ABF, ordnar den 15 maj kl 12.00 en demonstration för de barn som dött, skadats, svälts, gjorts föräldralösa och traumatiserats i Gaza det senaste halvåret, skriver Grete Sneltvedt och Johanna Wickström i ett pressmeddelande från gruppen Åland för Palestina.

1 miljon barn svälter

”4 000 eller fler barn har dödats i Gaza sedan oktober. 12 000 eller fler barn är skadade, många med amputerade lemmar. 25 000 har förlorat en eller båda föräldrarna. 1 miljon barn svälter till följd av Israels blockad och lika många är traumatiserade.”

Demonstrationen utgår från stadsbiblioteket och går längs med Torggatan till lagtinget.

”I våra famnar kommer vi bära vita knyten (liksvepningar) som representerar Gazas barn. Vid lagtinget samlas vi för en tyst minut och appeller”, skriver arrangörerna.

”Så länge vi inte tar avstånd från Israels agerande är vi medskyldiga till detta folkmord.”