DELA
Foto: Privat
EU-ministern Anders Adlercreutz (SFP) och svenska riksdagsgruppen stöder en åländsk plats i EU-parlamentet. Från vänster Anders Adlercreutz, lantrådet Veronica Thörnroos (C) och vice lantrådet Harry Jansson (C).

Åländsk EU-plats på agendan i Helsingfors

En åländsk plats i Europaparlamentet och förlängt mandat för gruppen som jobbar med självstyrelselagen diskuterades när lantrådet Veronica Thörnroos (C) och en åländsk delegation besökte Helsingfors på fredagen.

Under mötet träffade man Ålandsministern Anna-Kaisa Ikonen (Saml) och EU-ministern Anders Adlercreutz (SFP). Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Diskussionen om en plats i EU-parlamentet togs positivt emot, enligt landskapsregeringen.

”Jag kan med glädje konstatera att vi har fullt stöd hos minister Adlercreutz för våra strävanden och han försäkrade också ett helhjärtat stöd från Svenska riksdagsgruppen. Nu fortsätter vi diskussionerna med övriga regeringspartier med statsminister Orpo i spetsen”, säger vice lantrådet Harry Jansson (C) i pressmeddelandet.

Veronica Thörnroos lyfte under mötet med Anna-Kaisa Ikonen att arbetsgruppen för den nya självstyrelselagen, under ledning av justitierådet Gustav Bygglin, får förlängt mandat. Detta för att säkerställa ett fullgott underlag för kommande politiska beslut.

”Minister Ikonen och jag var helt överens om vikten av att arbetsgruppen nu får tid att färdigställa sitt arbete. Vi behöver också, snarast möjligt inleda de politiska diskussionerna om hur arbetet sedan förs vidare så att ett beslut kan fattas”, säger Veronica Thörnroos i pressmeddelandet.

Dessutom diskuterades vikten av ett formaliserat samarbete mellan regeringarna och behovet av att säkra flygtrafiken mellan Åland och Helsingfors. Med på mötena var också Ålands representant i Helsingfors Johan Ehn och senior rättssakkunnig Niclas Slotte.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp