DELA
Foto: Erkki Santamala

Dags för Åland att visa sig från sin bästa sida

I dag besöker bland andra president Sauli Niinistö och justitieminister Anna Maja-Henriksson (SFP) Åland. Det är ett utmärkt tillfälle att stärka relationerna till riket.

Att bygga broar är en trött gammal klyscha, men det är en klyscha av en anledning. De senaste åren har varit turbulenta i relationerna mellan Åland och riket. I regeringen Sipiläs reformiver blev Åland i kläm, den nuvarande riksregeringen har å sin sida haft svårt att pussla ihop den stressiga coronavardagen med respekten för Ålands särställning. Exempel finns det gott om, men vi behöver inte backa bandet längre än till slutet av förra veckan. Då kände sig Ålands riksdagsledamot Mats Löfström nödgad att uppmärksamma Justitiekanslern på den negativa särbehandlingen av Åland i samband med nya bestämmelser för inreseregler där en standard gäller för norra Finland och en annan standard gäller för Åland.

Det uppskruvade tonläget ser nu ut att kulminera i och med den planerade revisionen av självstyrelselagen. Som ledarsidan redan har konstaterat krymper chanserna att ro projektet i mål för varje dag som går. Att vi knappast får en ny självstyrelselag betyder däremot inte att självstyrelsen blir irrelevant. Det finns många andra frågor, som påverkar ålänningarnas vardag, som är värda att jobba vidare med. Och det är värt att göra det med vetskapen om att det faktiskt fortfarande finns vänner på andra sidan Skiftet.

Presidenten har fortsättningsvis en betydande politisk roll i relationen till Åland. Det är någonting vi måste nyttja, och Sauli Niinistö har alltid varit välvilligt inställd till Åland – precis som föregångaren Tarja Halonen. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) som deltar i dagens seminarium om demilitariseringen och neutraliseringen digitalt har också ett gott öga till Åland. För bara tre år sedan spelade han skivor för publik på Bastun i Mariehamn. Svenska Folkpartiets Anna-Maja Henriksson representerar ett parti som av tradition och hävd har nära band till Åland. Och så sent som i tisdags hade lantrådet Veronica Thörnroos (C) ett digitalt möte med statsminister Sanna Marin (S) för att uppdatera henne om läget. Statsministern, justitieministern, utrikesministern och presidenten. Det är minsann inga dåliga vänner att ha.

Det är klart att åländska företrädare ska markera när saker inte sköts på ett för ålänningarna korrekt sätt. Men det kan inte bara vara markeringar. Om tillvägagångssättet för att hantera konflikter är att eskalera dem så tar alternativen ganska snabbt slut. Vi har också ett ansvar. Vi kan inte bara sitta och vänta på att någon annan ska förbättra läget. Det krävs brobyggande även från åländsk sida.

Det är lättare att lyfta luren och ringa någon som man har en god relation till. Det är mer konstruktivt än brevväxling under landskapets sigill. Och även om man inte tycker att det skulle behöva gå till på det sättet så ska vi komma ihåg att det är människor som sitter på andra sidan, och personliga relationer är verkligen inte oviktiga.

I dag har Åland en utmärkt chans att lyfta vår roll, att lyfta frågorna vi bryr oss om. Det är en utmärkt chans att se till att våra gäster åker hem med en stärkt tro på att Åland är värt att stå upp för.

Vi kan inte bara sitta och vänta på att någon annan ska förbättra läget.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp