DELA
Foto: Erkki Santamala

Ålandsbanken övertar fonder av kritiserat bolag

Ålandsbanken tar över det kritiserade bolaget Allras fonder inom det svenska premiepensionssystemet.
Det första steget blir att Ålandsbanken tar över kapitalförvaltningen i Allras fonder. Senare sker ett kontrollerat fondbyte av Allras fondkapital till Ålandsbankens motsvarande fonder.

En granskning gjord av Svd Ekonomi i januari visade att Allras fonder hade en dålig avkastning jämfört med den statliga fonden AP 7 Såfa, och att avgiften i Allra var fyra gånger högre än i den statliga fonden.

I februari införde den svenska pensionsmyndigheten köpstopp på Allras fonder medan bolaget utreddes. Sparare började lämna Allra och utredningen ledde till att Allras fonder avregistrerades från premiepensionssystemet.

Övertagandet innebär att fondvolymerna i Ålandsbanken Fondbolags fonder ökar med cirka 13 miljarder kronor. Det får inte någon väsentlig påverkan på resultatet för koncernen, skriver banken i ett pressmeddelande.

Bytet innebär att pensionsspararnas kostnad i snitt sänks med 15 procent.

Allra får ersättning av Ålandsbanken i samband med övertagandet. Hur mycket pengar det rör sig om framgår inte. Enligt Ålandsbankens vd Peter Wiklöf blir det inget övrigt samarbete med Allra.

- Med uppgörelsen skapar vi ordning och reda och hoppas givetvis att kundflykten från dessa fonder ska vara över nu. Vår förhoppning är att vi ska förtjäna kundernas förtroende. Och precis som när vi gjorde en insats och tog över delar av Kaupthing Sverige 2009 ser vi övertagandet av Allras fonder och pensionssparare som ett långsiktigt åtagande som är bra för kunderna och banken, säger Peter Wiklöf i pressmeddelandet.

Allras grundare Alexander Ernstberger säger till Svenska Dagbladet att Allra fortsätter med sin försäkrings- och kreditgivningsverksamhet som omsätter runt 200 miljoner kronor.