DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ålandsägd tavla hyllas i USA

I lördagens Financial times prisas den finländska målningen ”Eko” av konstnären Ellen Thesleff. Tavlan ägs av Anders Wiklöf och har lånats ut till The american federation of Art för att visas upp i utställningen ”Kvinnliga konstnärer i Paris”.
”Utställningens mest minnesvärda ögonblick kan tillskrivas de totalt förbisedda: Ellen Thesleff till exempel, en finländare som hittat idealmetaforen för den kvinnliga konstnärens vedermödor.”

Så skriver tidningen Financial times journalist Ariella Budick om den finländska konstnären Ellen Thesleffs målning ”Eko”, som varit i Anders Wiklöfs ägo sedan år 2003. Tavlan lånades under sommaren av The american federation of art till utställningen ”Kvinnliga konstnärer i Paris” i den amerikanska delstaten Massachusetts. Den har kallats ”Finlands Mona Lisa” och kostade en halv miljon euro då Anders Wiklöf ropade in den under en konstauktion för femton år sedan.

Ariella Budick fortsätter: ”I ’Eko’ syns en ung flicka i profil som skriker ut i midsommarnatten och får himlen att glöda.”

Ellen Thesleff föddes i Helsingfors 1869 och var endast 22 år då hon målade ”Eko” (1891). Målningen pryder även omslaget till katalogen ”Women artists in Paris, 1850–1900” som ges ut i samband med utställningen.